Leiden vraagt provincie in te grijpen bij Baanderij

Het Leidse college heeft de provincie Zuid-Holland gevraagd om op te treden tegen de vestiging van detailhandelsbedrijven aan de Baanderij in Leiderdorp. Onlangs gaf de gemeente Leiderdorp toestemming aan Xenos en Action om een vestiging te openen op deze zogenaamde ‘perifere detailhandelsvestiging’ locatie (PDV). In Holland Rijnlandverband is afgesproken dat zulke locaties zijn bestemd voor winkels met een aanbod dat niet in normale stadswinkelcentra past. Bijvoorbeeld auto’s, badkamers en dergelijke.

Voor winkelruimtes tot 1.000 m2 geldt een ‘kruimelregeling’. Gemeenten mogen van de gemaakte afspraken afwijken als het gaat om relatief kleine winkeloppervlaktes. Leiderdorp heeft voor de Baanderij nu besloten om vier keer 1.000 m2 voor reguliere detailhandel te bestemmen en dat pikt Leiden niet. De winkelruimte is op PDV’s goedkoper dan in het centrum en dus vreest Leiden voor leegloop in de binnenstad als deze ontwikkelingen mogelijk worden.

Burgemeester en Wethouders van Leiden willen de verschillen in inzicht binnenkort onder het genot van een broodje met de Leiderdorpse collega’s bespreken, maar hebben het provinciebestuur ondertussen wel alvast gevraagd op te treden als gemeenten regelmatig gebruik maken van de genoemde kruimelregeling.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×