Vrijdag premiereconcert Lavinia Meijer in Qbus

Terwijl de verkoopcijfers van het succesvolle album Metamorphosis nog steeds stevig blijven doortikken (21.000 verkochte albums) werkt Lavinia Meijer hard aan nieuwe projecten. Een tipje van de sluier wordt op 24 mei a.s. opgelicht bij een informeel ‘premièreconcert’ vol verrassingen in Muziekhuis Qbus te Leiden. Het aantal (zit)plaatsen in Qbus is beperkt en in de voorverkoop zijn inmiddels al zo’n 100 kaarten verkocht. Reserveren wordt ten zeerste aangeraden.

Vrijwel alle stukken die Lavinia Meijer deze avond speelt, zijn nog niet eerder door haar gespeeld. Deze avond staan de langverwachte vertolkingen van stukken van Ludovico Einaudi en een oriënterende bewerking van Glass’ ‘Koyaanisqatsi’ op het programma. Dit concert fungeert ook als try-out voor Lavinia’s concert een maand later op 28 juni in Carré. 

Lavinia Meijer is een onvermoeibaar pleitbezorger van de harp als solo-instrument en laat geen mogelijkheid onbenut om de veelzijdigheid maar zeker ook de power van het instrument te demonstreren. Van romantiek tot barok en minimal music, maar altijd intens, gepassioneerd en explosief: zij slaat op overtuigende wijze een brug tussen verschillende muzikale werelden en tijdvakken. Het bracht haar tot Carnegie Hall, Musikverein en Het Concertgebouw, maar ook met meer experimentele en theatrale programma’s in de Leidse Schouwburg en Nieuwe Komedie.

Met haar vierde album Metamorphosis / The Hours,  nu al een van de best verkochte ‘klassieke’ albums aller tijden in Nederland, prijkte Lavinia hoog in de album top 10, met een derde plaats als hoogste positie. Inmiddels staat Metamorphosis al ruim een half jaar onafgebroken in de album top 100.

In Qbus krijgt Lavinia alle ruimte om met stukken te experimenteren die pas op zijn vroegst in de komende maanden of volgend jaar in haar reguliere concerten opduiken. De bezoekers in het intieme Qbus krijgen uiteraard ook muziek van Philip Glass te horen: vooral met dit repertoire heeft Lavinia een populariteit verworven die doorgaans is voorbehouden aan popsterren.

Voor Metamorphosis bewerkte Lavinia eigenhandig de pianostukken van de uitvinder van minimal music Philip Glass voor solo-uitvoering door harp: zijn ‘Piano Works’ en thema’s uit Glass’ soundrack voor de film ‘The Hours’. In Qbus brengt Lavinia voor het eerst een korte bewerking van de muziek die Glass schreef voor de film ‘Koyaanisqatsi’.

Nog meer primeurs op dit speciale try-out concert: stukken van Ludovico Einaudi (de componist van o.a. de soundtrack van ‘Intouchables’) en een nieuw stuk van Jacob TV. Deze Nederlandse avant garde componist, inmiddels de meest gespeelde componist van Nederland, schreef dit stuk speciaal voor Lavinia. De stukken van Einaudi heeft Lavinia onlangs aan deze Italiaanse componist/pianist voorgespeeld. Einaudi nam ruimschoots de tijd om naar Lavinia’s interpretaties te luisteren en gaf haar de nodige adviezen.

Concert: 24 mei, QBUS, Uiterstegracht 142 Leiden. Entree  €15,-. Aanvang 21:00 uur. De voorverkoop loopt via www.muziekhuis.nl maar kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Velvet en Plato.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×