Het is vooralsnog onduidelijk of de drakenbootraces wel doorgaan dit jaar. Volgens de organisatie is het in praktijk gewoon niet mogelijk om de rondvaartboten er elk uur door te laten. (Archieffoto: Chris de Waard).

Drakenbootrace op losse schroeven

Het is eigenlijk onmogelijk om de Drakenbootraces te organiseren als de beroepsvaart elk uur vrije doorgang moet worden verleend. Dat zegt zowel Nilles Raken van de organisatie, als presentator Aad van der Luit. Gisteren besloot burgemeester Lenferink om de rederij Rembrandt, Bootjes & Broodjes, Oude Rijn en Schuitje Vaart hun zin te geven. Tijdens de drakenbootraces krijgen ze elk uur vijf minuten vrije doorvaart.

Volgens Van der Luit duurt het zo maar 45 minuten om alle lijnen en boeien weg te halen en weer op hun plek te leggen. Per uur dus. Of de Dutch Dragons uit Zoetermeer het op deze manier zien zitten om de races te ondersteunen is maar zeer de vraag. “En zonder hun hulp kan het sowieso niet”, aldus Van der Luit die hoopt dat burgemeester Lenferink alsnog op zijn besluit zal terugkomen.

Nilles Raken van de organiserende Stichting Pedrafes (een samenvoeging van Peurbakkentocht, Drakenbootrace en festival) is het besluit dat Lenferink gisteren nam een ‘grote domper’: “Ik baal hier echt van. Dit is een situatie waar je niet op zit te wachten”. De organisatie heeft het idee dat de rederijen hun ruzie met de gemeente over de afsluiting van de Nieuwe Rijn nu uitvechten over de rug van evenementenorganisatoren. Raken: “Het gaat hier helemaal niet om het mooiste stukje Leiden. Omvaren kan best.”

Ook voor het publiek heeft de vrije doorvaart grote gevolgen. “Als de wedstrijden inderdaad elk uur voor lange tijd stil liggen, is het minder interessant om te blijven kijken”, zo vrezen zowel Raken als Van der Luit. Die laatste roept het publiek trouwens op tot kalmte. “Overal hoor je verhalen over gooien met tomaten of eieren, maar dat moet echt niet gebeuren. Dan verlaag je je tot het niveau van de rederijen. Bovendien kunnen de mensen die aan boord zitten er niks aan doen.”

Ook Peter Labruj√®re van de Leidse Rederij is niet te spreken over het besluit om zijn collega rederijen hun zin te geven: “Dit is het domste wat de gemeente had kunnen doen”. Hij zegt zich overigens niet tegen het besluit te zullen verzetten. Eerder had hij aangekondigd in dat geval ‘de boel dicht te zullen lassen’, maar naar aanleiding van die mededeling via Sleutelstad, kreeg hij een waarschuwing van de gemeente dat hem in dat geval een fikse boete te wachten staat.

Morgenavond gaat GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos de kwestie van de vrije doorvaart aan de orde stellen in de gemeenteraad. Hij wil duidelijkheid van burgemeester Lenferink over het al dan niet doorgaan van de drakenbootraces.

Leiden Rederijen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×