Rederijen: "Niet om vrije doorvaart gevraagd"

De vier rederijbedrijven Rembrandt, Bootjes en Broodjes, Oude Rijn en Schuitje Vaart hebben niet om een vrije doorvaart tijdens de drakenboortraces gevraagd. Dat zegt Sonja Bierenbroodspot van Rederij Rembrandt: “Sterker nog, dat heeft de evenementencoördinator van de gemeente Leiden ons al in januari zelf aangeboden”. Bierenbroodspot ziet veel meer in het verplaatsen van de drakenbootraces per 2014. Bijvoorbeeld naar de Oude Singel. Voor dit jaar zou dan alles bij het oude kunnen blijven en zullen de rondvaartboten ook geen gebruik maken van hun doorvaarrechten. Als voorwaarde stelt ze wel dat Aad van der Luit publiekelijk zijn excuses maakt aan de reders.

Komt die oplossing er niet, dan zal Rederij Rembrandt als enige rondvaartbedrijf wel gebruik maken van het recht om langs te varen tijdens de drakenbootraces. “Wat heb ik dan te verliezen?”, vraagt Bierenbroodspot zich hardop af: “Dit is gewoon de druppel naast alle andere afsluitingen”. Volgens Bierenboordspot hebben de rederijen niet gevraagd om financieel gecompenseerd te worden.

Een volgende zienswijze van Rederij Rembrandt zich trouwens ook al in de pen. Rond de kerst wil circus Belly Wien de tenten opslaan in Leiden. Niet zoals vorig jaar bij Molen de Valk, maar op de Beestenmarkt. Volgens Bierenbroodspot doet de gemeente dat alleen maar omdat die locatie dan afvalt als alternatieve plek voor de ijsbaan die de Nieuwe Rijn ook dit jaar weer vijf weken zal afsluiten voor het vaarverkeer. Bovendien zorgt een enorme circustent op de Beestenmarkt er voor dat de rederij aan het oog wordt onttrokken voor iedereen die vanuit de richting van het station de stad in wandelt.

Leiden Rederijen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×