Wethouders VVD, CDA en SP blokkeren oplossing Transvaal

Ruzie binnen het Leidse college over lastenverhoging voor de burger blokkeert een oplossing voor de parkeerproblemen in Transvaal en de andere wijken rondom het centrum die sinds de proef met de blauwe zones veel meer overlast hebben door vreemdparkeerders. Wethouder Strijk (D66) wilde betaald parkeren in de hele stad invoeren om zo ook een gat in de gemeentebegroting te dichten. Dat was onbespreekbaar voor de andere collegepartijen. Geen lastenverhoging is een afspraak uit het beperkte coalitieakkoord. Door de onhandige actie van Strijk bleek er in elk geval bij VVD en CDA geen bereidheid meer te bestaan om over alternatieve oplossingen voor de parkeerproblematiek te praten. Naar verluidt wilde Strijk de lastenverhoging zelfs compenseren door de WOZ te verlagen.

Audiofragment: Transvaal-bewoner Ab Helversteijn en SP-raadslid Julian van der Kraats over de parkeerproblemen.

SP-raadslid Julian van de Kraats gaat er vanuit dat in de gemeenteraad nog steeds een meerderheid bestaat die een stadsbrede oplossing wil voor de Leidse parkeerproblemen, maar hij vreest ook dat het zo ingewikkeld gaat worden dat het een thema voor de verkiezingen van maart 2014 zal worden. Voor Transvaal wil de SP wel sneller alsnog een oplossing. De partij komt daarvoor op korte termijn met alternatieve voorstellen. Bijvoorbeeld het invoeren van ‘betaald parkeren light’ (goedkoop betaald parkeren) in plaats van de huidige blauwe zones. Blauwe zones kosten de gemeente tonnen per jaar aan handhaving, terwijl de inkomsten uit boetes naar het rijk vloeien. Bij betaald parkeren gaat de opbrengst naar de gemeente die daarmee de kosten van de handhaving kan dekken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×