"Jonge Rembrandtjes moeten behouden blijven"

De stad Leiden beschikt over 65 kroegen. Typ het woord kroeg in bij Google maps en Leiden kleurt rood van de stippen. Je zou dus zeggen dat er genoeg te doen is voor Leidse studenten. De realiteit wil echter dat veel jongeren Leiden een saaie stad vinden en naar Amsterdam of Utrecht trekken. Daar moet wat aan veranderen vindt Bas Schreuder, samen met Bjorn de Jong vormt hij De Collectie. Schreuder: “Een jong bedrijf dat creatieve concepten bedenkt om mensen te activeren.”

“Veel mensen vinden dat er in Leiden niets te doen is. Daar ben ik het niet mee eens.” Schreuder vindt dat er genoeg te doen is, maar het wordt vaak niet goed naar buiten gebracht, ook ontbreekt het vaak aan vernieuwing. “Feesten als Leidens Ontzet en De Lakenfeesten zijn leuk, maar het ontbreekt aan creativiteit en een bepaalde actieve houding tijdens die evenementen.”

Als feesten een succes zijn in het LVC verhuizen ze naar de hoofdstad. Als studenten afgestudeerd zijn verhuizen ze naar Utrecht of Amsterdam. Kortom, als iets groot wordt, vertrekt het uit Leiden. “Veel studenten hebben Leiden zelf niet meegemaakt, alleen de binnenkant van hun studentenvereniging gezien.” Daar wil Schreuder verandering in brengen.

Hij wil met zijn bedrijf het wij-gevoel terugbrengen, daarom wil hij een open festival organiseren, zonder VIP gedeelte, iedereen is gelijk bij zijn festival. Een bepaalde doelgroep heeft het feest dan ook niet, voor de vorm is er gekozen voor mensen tussen 18 en 35 jaar oud, maar in principe is iedereen welkom. Echte Leidenaren en studenten moeten bij elkaar gebracht worden. “Van die studenten merk je namelijk te weinig, behalve dat je ze soms naakt over de Breestraat ziet hollen of de duizend fietsen die er voor de studentenhuizen staan. Zo leren Leidenaren en studenten elkaar dus niet echt kennen.”

Er gebeurt dus een hoop en de ideeën voor feesten zijn er, maar tegelijkertijd voegt Leiden zelden de daad bij het woord. In gesprek met Alexander Pechtold kwam hij tot de conclusie dat er tussen 1997 en 2013 vrij weinig is gebeurd. “Kijk naar de Meelfabriek, dat is nog steeds een bouwval. Als ik zie dat daar dus niets mee gedaan wordt vind ik dat Leiden het voor zichzelf verpest. Er moet meer gekeken worden naar datgeen Leiden al heeft en wat er leeft in de stad. Dat moet gekoesterd en gehoord worden. Want zoals Leiden ooit één van de grootste kunstenaars aller tijden heeft voortgebracht lopen er nu in Leiden op ieder creatief gebied allemaal kleine, jonge Rembrandtjes die behouden moeten worden en een podium moeten krijgen om samen het creatief gedachtengoed van Leiden te doen opleven.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×