Gelukseconoom rekent uit hoe gelukkig Leiden is

Geld maakt niet gelukkig – geluk zit in meer. Daarom rekent Koen Vredebregt donderdag 20 juni tijdens het Stadszomernachtdroom van het Stadslab live de happy planet index van Leiden uit. De index berekent aan de hand van een aantal criteria het ‘geluk’ van een land of stad. Volgens de gelukseconoom kan de index helpen bij het maken van politieke en bestuurlijke keuzes voor stad en land. Vredebregt: ‘Wat niet of nauwelijks bijdraagt aan het geluk, kan bijvoorbeeld achterwege blijven.’

Audiofragment: Koen Vredebrecht in de studio bij Nieuws071 over Happy Planet Index

Uit onderzoek blijkt overigens dat het beleefde geluk van individuen voor de helft bepaald is door de genen. Daar is dus weinig aan te doen. Veertig procent van het geluk wordt bepaald door de activiteiten die iemand onderneemt. De laatste tien procent wordt bepaald door de omgeving. Vredebregt ziet desondanks genoeg aanknopingspunten van zijn index en de standpunten van politieke partijen. Hij wil dan ook graag met hen in gesprek om de verschillende programma’s, nu in de maak, langs zijn index te leggen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×