VVD: "Leegstaande woningen snel slopen"

Als Portaal voorlopig geen geld heeft voor nieuwbouw rond het Lakenplein dan moeten de dichtgetimmerde woningen in elk geval snel worden gesloopt. Dat vindt de VVD die bang is voor onveilige toestanden in de buurt: “Je weet nu niet wat er allemaal achter de voordeur gebeurt”, zegt raadslid Juliette Gilissen. Volgens wethouder Van Woensel zit sloop er niet op heel korte termijn in: “Portaal heeft geen geld voor nieuwbouw en sloop kost alleen maar geld”.

Audiofragment: VVD-raadslid Juliette Gilissen pleit voor snelle sloop van de dichtgetimmerde woningen.

Gisteren had Van Woensel een gesprek met Portaal. Wat daar uit is gekomen, is nog niet bekend. Voor Van Woensel is het loslaten van de eis om er sociale huurwoningen neer te zetten in elk geval een optie: “Dat zal onderwerp zijn van gesprek”. De gemeente hoopt dat Portaal alsnog overgaat tot sloop en nieuwbouw, maar als Portaal dat niet kan, wil Van Woensel een andere ontwikkelaar zoeken.

De sociale woningbouw staat sowieso onder druk. De Leidse norm van 20% sociale woningen bij nieuwbouwprojecten is nu bijvoorbeeld onderwerp van discussie bij de herontwikkeling van de zogenaamde ‘Agnes-locatie’ in Dieperhout. Op de plek van de voormalige scholengemeenschap komen woningen, maar Portaal gaat ze niet meer bouwen. Wethouder Van Woensel denkt dat er alleen een andere ontwikkelaar kan worden gevonden als de 20%-norm vervalt. Op verzoek van de raad gaat hij nog wel expliciet op zoek naar een ontwikkelaar die de sociale huurwoningen wel wil bouwen. Of als dat niet lukt, eventuele goedkope starterswoningen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×