Om professioneel met Round-up te mogen werken is een BDT-certificaat nodig. Namens Leiden nam toenmalig GroenLinks-wethouder John Steegh het destijds in ontvangst bij de Wageningen University. (Archieffoto: WUR).

Leiden stopt met chemische onkruidbestrijding

De gemeente Leiden stapt volgend jaar in principe over op een niet-chemische manier van onkruidbestrijding. De gemeenteraad wil uiterlijk 1 november van wethouder Frank de Wit (D66, milieu) weten welke alternatieven er zijn voor het giftige Round-up en wat die kosten. Het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel wordt wetttelijk per 2018 verboden, maar dat duurt de Leidse raad dus te lang. De petitie ‘Geen gif-troep op Leidse stoep‘ van verontruste Leidse burgers leverde de afgelopen periode al ruim 1250 handtekeningen en een actieve Facebook-pagina op. Na de zomer worden ze aangeboden aan de gemeente.

Audiofragment: PvdD-fractievoorzitter Dick de Vos over de gevaren van Round-Up.

De Partij voor de Dieren in Leiden pleit al jaren voor het stoppen met Round-up. Het is schadelijk voor mens en dier en er zijn volgens fractievoorzitter Dick de Vos voldoende alternatieven. Bijvoorbeeld borstelen, heet water of hete lucht. Nadeel van al die niet-chemische methodes is dat het onkruid sneller terugkomt en er dus vaker moet worden uitgerukt. Dat is dus duurder.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×