Geheimtaal van inbrekers Broodje Aap-verhaal van eeuwen oud

Pas op als u op vakantie gaat! Meld het niet op sociale media en let op stickers, papiertjes, folders of takjes tegen de voordeur. Daarmee bepalen inbrekers namelijk of u wel of niet bent thuisgekomen! Als zelfs politieagenten ons er voor waarschuwen, zal het wel echt waar zijn. Maar nee, zegt Peter Burger, onderzoeker naar mythen en urban legends van de Universiteit Leiden.

‘Zeer waarschijnlijk is dat niet het geval. Dat wil zeggen: het verhaal dat inbrekers met elkaar via geheime tekens communiceren over wat er in de huizen te halen is, is echt al honderden jaren oud. Het is een klassiek Broodje Aap-verhaal. Ik heb nog nooit bewijs gevonden dat ze zo te werk gaan.’ De variant dat inbrekers folders, stokjes of papiertjes tussen de deur doen om te kijken hoe lang iemand wegblijft, is een nieuwe variant van hetzelfde verhaal. 

En ook de waarschuwing dat je vooral niet op sociale media moet zeggen dat je weggaat, snijdt vermoedelijk geen hout. Uit onderzoek blijkt dat inbrekers een beslissing om in te breken niet laten afhangen van een aangekondigde vakantie op Twitter of Facebook.

Het gaat hen om meer fysieke kenmerken van het in te breken object: staat er een raam open, kan ik snel wegvluchten? ‘Die beslissing nemen ze niet na lang researchen en onderzoek, maar ter plekke’, denkt Burger. Hij baseert dat vermoeden op recent onderzoek van een criminologe, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. ‘En gezond verstand.’ Nog altijd de beste leidraad – ook als u op vakantie gaat. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×