Detail van het gerestaureerde schilderij, foto: PR.

Topstuk Jan van Goyen gerestaureerd

Museum De Lakenhal is erg content met de restauratie van één van de topstukken ‘Landschap met gezicht op Huys Roucoop’ uit 1642 van Jan van Goyen. Het schilderij werd in 2002 aan het museum geschonken is nu in ere hersteld. Het is één van de grootste werken van de bekende oude meester, die leefde van 1596 tot 1656 en in Leiden werd geboren. Het Huys staat ook wel bekend als Kasteel Middelgeest en werd in de 17e eeuw bewoond door diverse families uit Leiden. In de verte is de Sleutelstad geschilderd en zijn de torens van de Pieterskerk en de koepel van de Marekerk te zien.

Behalve het schilderij van Van Goyen is er nóg een pronkstuk schoongemaakt en teruggekeerd naar de Lakenhal, namelijk de bokaal van de Winterkoningin. Deze enorme bokaal van verguld zilver werd in 1641 gemaakt in opdracht van ‘winterkoningin’ Elisabeth Stuart, die met haar gezin in ballingschap in Nederland verbleef. De telgen van deze Koninklijke familie studeerden in Leiden en woonden net als de Oranjetelgen aan het Rapenburg.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×