Australiër Josh Duinker speeelt komend seizoen in Leiden. (Foto: PR).

Josh Duinker tekent bij Zorg en Zekerheid Leiden

De kersverse Nederlandse international Josh Duinker is de tweede nieuwe aanwinst voor Zorg en Zekerheid Leiden. De 2.10 meter lange Australiër, die over een Nederlands paspoort beschikt, zal bij de landskampioen een van de inside posities invullen. Duinker heeft gisteren zijn handtekening onder een contract voor één seizoen gezet.

De kracht van Duinker ligt onder de borden, maar hij kan ook vanaf de driepuntslijn uit de voeten. Voor ZZ Leiden moet hij zich vooral onder de borden manifesteren en het gat van Ross Bekkering en Patrick Hilliman opvullen. In het Nederlands team deed hij ook al van zich spreken. In zijn eerste interland, op 1 juli tegen Wit-Rusland, tekende Duinker voor 8 punten. Een dag later was hij met 21 punten een van de uitblinkers tijdens de 77-70 overwinning op Wit-Rusland. Ook in het tweeluik tegen de Belgen was Duinker een van de betere Nederlanders. Op dit moment maakt Duinker nog steeds deel uit van de Nederlandse ploeg, die zich onder leiding van ZZ Leiden-coach Toon van Helfteren wil kwalificeren voor het EK 2015 in Oekraïne.

Met het aantrekken van Duinker is het aantal contractspelers op zes gekomen. Mohamed Kherrazi, Kasper Averink en Worthy de Jong hadden nog een doorlopend contract, enkele weken geleden tekende Sean Cunningham bij voor nog een seizoen, vlak daarna presenteerde Zorg en Zekerheid Leiden spelverdeler Whit Holcomb-Faye als eerste nieuwe aanwinst.

Afgelopen seizoen kwam Duinker, die geboren is op 18 april 1989, uit voor Cáceres Ciudad del Baloncesto in de Spaanse LEB Gold, het op een na hoogste niveau in Spanje. Voor Cáceres kwam Duinker gemiddeld 21 minuten per wedstrijd binnen de lijnen. In die speeltijd was hij goed voor 7.3 punten tegen een schotpercentage van 52,8% en 5.1 rebounds. Vanaf de vrije worplijn was de international minder trefzeker: 44,1%. Met Cáceres bereikte Duinker, wiens oma in Nederland woont, de halve finale van de play-offs. Daarin was Andorra te sterk.

Na het afronden van high school (St. Pius X) vertrok Joshua Frederick Duinker als 18-jarige naar de Verenigde Staten. In navolging van Andrew Bogut – momenteel center van de Golden State Warriors – wilde Duinker professioneel basketballer worden. Bij Richmond, een college in de NCAA Division I, trainde Duinker eerst een jaar mee als redshirt, daarna kwam hij vier jaar uit voor de Spiders. Hoogtepunt in die periode was het bereiken van de Sweet Sixteen in 2011.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×