Groenen sleepte het enorme ponton door het centrum van Leiden. Dat gebeurde op de drukste zaterdagmiddag van het jaar tijdens het festival Woodstock op het Water dat werd georganiseerd door Groenen's aartsrivaal Peter Labrujère van de Stichting de Leidse rederij. (Archieffoto: Marco Flanderijn).

Gemeente wacht politieonderzoek ponton-vaart af

Het Leidse College van B en Wzit in haar maag met het vaargedrag van Sleepdienst Groenen, maar komt vooralsnog niet in actie. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van D66-raadslid Aad van der Luit. Van der Luit wilde weten of het college het gesprek aangaat met eigenaar Paul Groenen, nadat die laatste tijdens het muziekfestival Woodstock op het Water met een enorm ponton door het centrum is gevaren. Daarbij zouden verschillende boten zijn beschadigd en werden drie kinderen in kano’s volgens omstanders bijna overvaren.

Het college zegt het onderzoek af te wachten dat politie en justitie naar de kwestie hebben ingesteld. De politie laat weten dat Groenen inmiddels wel is gehoord, maar wil verder inhoudelijk niets kwijt over de zaak. “Wij zijn nog steeds bezig met het onderzoek en het opbouwen van een gedegen dossier”, aldus een woordvoerder van de politie.

Het college zit wel degelijk met de vaar-actie van Groenen in haar maag. “Hopelijk blijkt uit het politieonderzoek wat de reden was om op dat moment met een ponton te gaan varen. Vooralsnog is moeilijk in te zien welke redenen dusdanig dringend zouden zijn geweest dat het verplaatsen van de boot niet even eerder of later had kunnen plaatsvinden”, zo schrijft het college.

Ook wijst het stadsbestuur op het allesoverheersende principe van het zogenoemde ‘goed zeemanschap’. “Kort samengevat komt dit begrip er op neer dat de schipper bij het ontbreken van relevante voorschriften goed zeemanschap moet gebruiken om te voorkomen dat levens in gevaar komen, schade wordt veroorzaakt of de scheepvaart in gevaar wordt gebracht.”

In de waternota waar het college aan werkt wordt een visie beschreven op het gebruik van het Leidse water. “Vanuit die visie kunnen uitgangspunten voor dit gebruik bijvoorbeeld een voorkeur voor bepaalde vormen van vervoer, vaarrichting of vaartijden op een bepaalde watergang opleveren. Ook geeft dat stuk zo nodig houvast voor andere vormen van regulering van het gebruik van het water.

Aad van der Luit reageert teleurgesteld op de antwoorden van burgemeester en wethouders. “Ze maken zich er met een Jantje van Leiden vanaf. Ik ga het nu bij Pownieuws en SBS6 proberen, want ik wil als raadslid niet verantwoordelijk zijn voor een toekomstig ongeluk.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×