Het Recreatief Transferium dat Zoeterwoude bouwt in het weiland bij de A4-afslag Zoeterwoudepast prima in het Cittaslow concept. Begin oktober gaat de 'toegangspoort tot het Groene Hart' open. Naast een Groene Hart informatiepunt, een winkel met boerenkaas uit de streek, een La Place restaurant en een fiets- en botenverhuur, komt er een natuurspeeltuin voor kinderen. (Foto: Chris de Waard).

CDA Zoeterwoude wil Cittaslow keurmerk

Het CDA in Zoeterwoude neemt het initiatief om Zoeterwoude als Cittaslow-gemeente te positioneren. Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten van maximaal 50.000 inwoners, die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Zoeterwoude kan de vijfde gemeente in Nederland worden met het keurmerk.

Audiofragment: CDA-wethouder Mirjam Ates en CDA-fractievoorzitter Ton de Gans gaan de boer op in Zoeterwoude met het Cittaslow concept.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk dient Zoeterwoude aan de hand van een aantal criteria een minimum aantal punten te behalen. Die criteria hebben betrekking op duurzaamheid, infrastructuur, kwaliteit van de openbare leefomgeving, het behoud van authenticiteit, gastvrijheid en bewustzijn en voorlichting over de Cittaslow-filosofie. Elke 2 jaar vindt er een hertoetsing plaats.

Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van leven is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.

Cittaslow zorgt voor meer bewustwording van bestaande kwaliteiten. “Als ik informatiemateriaal van andere Cittaslow-gemeenten in Nederland lees, kan ik in plaats van de naam van die betreffende gemeente zonder problemen Zoeterwoude lezen”, zegt Mirjam Ates, wethouder van Zoeterwoude namens het CDA over Cittaslow.

Ton de Gans, CDA-fractievoorzitter vult aan: “Het interessante van Cittaslow vind ik dat het aansluit bij de bestaande kwaliteiten van de Zoeterwoudse gemeenschap. Het is geen blauwdruk die over Zoeterwoude wordt gelegd. Cittaslow is te zien als een vorm van warme dorpsmarketing: Het is het verhaal over wat je als gemeenschap bent. Bovendien sluit Cittaslow nauw aan bij het CDA-gedachtegoed.”

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×