Leids protest tegen de bezuinigingen

Een groep Leidenaren wil niet langer toezien hoe het kabinet bezuiniging op bezuiniging stapelt en heeft daarom het ‘Leids Comité Stop Bezuinigingen’ opgericht. “Zeven Leidenaren hebben het initiatief genomen omdat ze niet langer kunnen aanzien dat steeds meer aan bezuinigingen over de hoofden van de burgers wordt uitgestrooid, terwijl aan de andere kant het geld met bakken over de balk wordt gegooid, bonussen en topinkomens nog steeds niet worden aangepakt,” zegt Maarten Kersten van het actiecomité.

Volgens het comité moeten inmiddels een paar miljoen landgenoten sappelen om rond te komen, ongeveer 400.000 van hen leven zelfs in bittere armoede: “Zzp-ers, zorgwerkers, de kinderopvang, huurders van sociale woningen, corporaties, aannemers, werknemers in de bouw en andere door faillissementen bedreigde sectoren, gepensioneerden, de cultuursector en tal van maatschappelijke instituties blijven bij het huidige kabinetsbeleid in de kou staan. Het aantal klanten van de gemeentelijke schuldhulpverlening  groeit harder en harder terwijl de rijkste 10 procent van de bevolking onder Rutte alleen nog maar rijker wordt.”

De twee vrouwen en vijf mannen van dit spontaan ontstane Leidse groepje zijn inmiddels zó wanhopig, dat zij niet langer aan de zijlijn willen blijven staan. Het comité heeft als eerste activiteit om met zoveel mogelijk aanhang uit Leiden mee te doen aan de grote landelijke demonstratie tegen bezuinigingen, zaterdagmiddag 21 september op het Beursplein te Amsterdam, aanvang 13 uur, einde 17 uur bij het nog steeds symbolische standbeeld van de Dokwerker.

Ter voorbereiding daarvan zullen zij de komende weken op de Leidse  zaterdagmarkten met  flyers en gesprekken proberen, meer mensen mee te krijgen naar Amsterdam. Na die demonstratie zal men wekelijks bijeenkomen in een zogenaamd “Bezuinigingscafé” op een nog nader te zoeken locatie. Men wil de komende weken via diverse kanalen proberen zoveel mogelijk Leidse getroffenen, particulieren en instellingen, ondernemers en politici te mobiliseren. In het Leidse comité zitten nu twee kaderleden van verschillende Leidse politieke partijen (Groen Links en SP), een vakbondsdissident, een zzp-er, iemand uit de zorgsector en twee huurders-vertegenwoordigers.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×