Vrijdag werd het eerste exemplaar van de programmagids van de Open Monumentendagen Leiden uitgereikt aan cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan. Dat gebeurde in één van de tijdens de Monumentendagen opengestelde monumenten: het voormalig ’s Rijksmuseum van Natuurlijke Historie aan de Raamsteeg 2. Op de foto van links naar rechts eigenaar Jorg Franken van bouwhistorisch adviesbureau Conserf, wethouder Jan-Jaap de Haan, voorzitter Koen Brakenhoff van de Open Monumentendagen en architect Marcel van Dijk. Foto: Conserf (bronvermelding verplicht)

Programma Open Monumentendagen Leiden gepresenteerd

Op zaterdag 14 en zondag 15 september vindt in Leiden de 26ste editie van de Open Monumentendagen plaats. Maar liefst 35 Leidse monumenten stellen hun deuren open om bezoekers een blik achter de schermen te gunnen. Op zaterdag hebben monumentliefhebbers van 12.00 tot 17.00 uur de mogelijkheid om de monumenten te bezichtigen, op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Naast vele randprogramma’s als demonstraties steenhouwen, brunch-lezingen en een uitgebreid kidsprogramma is in samenwerking met de Contactgroep Leidse Koren een prachtig programma van amateurmuziek in monumenten samengesteld.

Audiofragment: Koen Brakenhoff over Open Monumentenweekend 2013

Een bijzondere toevoeging die tijdens het Open Monumentendagenweekend wordt gepresenteerd is de wijnkelder van de Pieterskerk. Onder de kerkmeesterskamer, een 17e eeuwse stijlkamer, werd recent deze ruimte ontdekt. De prachtige wijnkelder wordt speciaal voor het weekend geopend, wat één van de weinige momenten zal zijn waarop de ruimte door regulier publiek te bezoeken is.

Dit jaar maken de Open Monumentendagen Leiden voor het eerst ook gebruik van een speciale app. Met een smartphone is meer informatie over de monumenten te achterhalen. Via de app onder meer 3D-modellen van gebouwde en niet-gebouwde ontwerpen en ook wordt zichtbaar gemaakt wat met het blote oog niet (meer) te zien is. De UAR-app is gratis te downloaden via de iTunes App Store en in Google Play Store.

Meer informatie over de opengestelde monumenten, het volledige programma en de achtergronden staan op www.openmonumentendagenleiden.nl en in de programmagids. De gids is op diverse locaties in Leiden en de regio gratis beschikbaar en is ook te downloaden via de website. De Kidsgids wordt in september verspreid via Leidse basisscholen en is tijdens de Open Monumentendagen verkrijgbaar bij de centrale informatiebalie op het Stadshuis.

Open Monumentendagen Leiden is ook te volgen op Twitter via @OMDLeiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×