De gewraakte poortjes van de NS gaan alsnog dicht als het plan voor een nieuwe tunnel annex fietsenstalling onder het station gerealiseerd kan worden. (Archieffoto: Jaap Bol).

Plan voor stalling 5000 fietsen onder Leiden Centraal

De gemeente Leiden en NS/Prorail begraven voorlopig de strijdbijl en dreigen niet langer met juridische procedures rond de poortjes in de hal van station Leiden Centraal. De NS wil die poortjes dichthebben in verband met de veiligheid, de gemeente hecht juist sterk aan het openhouden van de doorgang. De NDS heeft nu een alternatief bedacht. Samen met de gemeente wordt de komende tijd onderzocht of er een nieuwe tunnel met ondergrondse fietsenstalling kan komen tussen de ingang van het station en de bustunnel.

Met het plan is een investering gemoeid van tientallen miljoenen euro’s. Leiden zou daaraan mee kunnen betalen, omdat het om 5.000 betaalde fietsparkeerplekken gaat. Ook is er al een paar miljoen gereserveerd voor ondergronds fietsparkeren bij het station. Naast de gemeente zou het plan betaald moeten worden door de NS en de rijksoverheid.

Als het plan kan, gaan de poortjes in de stationshal alsnog dicht. De vrije doorgang die Leiden graag wil houden gaat dan voortaan onder het station door.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×