Universiteit Leiden actief op gratis cursusplatform Coursera

De Universiteit Leiden biedt, naast andere onderwijsinstituten als Stanford en Princeton, gratis online cursussen aan op het platform Coursera. De eerste Massive Online Open Course (MOOC), Introductie in het Europees Recht, had deelnemers uit 153 verschillende landen. Reden genoeg voor de universiteit om een nieuwe online collegereeks aan te bieden. 30 september gaat de cursus Terrorisme en Contra-Terrorisme van start. Het aanbieden van gratis colleges geldt als proeftuin voor de toekomst. “Wij doen mee om hier ontzettend veel van te leren. In de toekomst zullen we steeds meer een mix zien van onderwijs zoals we dat nu al kennen, en deels online”, vertelde Marja Verstelle afgelopen maandag in Stud071. Verstelle is projectleider bij de Massive Open Online Courses van de Universiteit Leiden.

Audiofragment: Marja Verstelle (Universiteit Leiden) over de Massive Open Online Courses die de universiteit aanbiedt op Coursera

De online colleges zijn in principe gratis te volgen. De hoorcollege’s zijn opgeknipt in video’s van tien á vijftien minuten. Daarnaast kunnen cursisten – afhankelijk van de cursus – opdrachten, werkstukken en toetsen maken om de opgedane kennis te testen. Wie dat wil, kan tegen betaling een cursuscertificaat ontvangen. “Een certificaat noemen we een statement of accomplishment, waarmee je laat zien de cursus met goed gevolg hebt afgesloten. Het is niet te vergelijken met een diploma”, zei Verstelle. “Maar niemand kan nog zeggen wat voor waarde deze certificaten gaan krijgen bij werkgevers.”

De Universiteit Leiden is in ieder geval positief over de ervaringen met Coursera, en wil graag meer. Verstelle: “We willen het liefst met elke faculteit deze ervaring opdoen”. De universiteit doet een oproep aan docenten om met een voorstel te komen voor het maken van een MOOC. “We zijn op zoek naar de beste docenten van de universiteit, die het leuk vinden om een internationaal publiek te stimuleren in hun vakgebied.” Verstelle deed mede daarom ook een oproep aan studenten om hun favoriete docenten te tippen. Wie zijn docent wil aanmelden, kan terecht bij de medewerkers van het Centre for Innovation van de Campus Den Haag.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×