Tijdens de 3 oktoberviering is er bij de Historische Haven onder andere een markt met oude ambachten. (Foto: John Marks).

3 Oktober: Ambachtenmarkt bij Historische Haven

Op 3 oktober bruist het ook op de kade van het Kort Galgewater. Het meest gefotografeerde stukje Leiden, de Historische Haven, draagt bij aan de feestelijkheden. De Stichting Historische Haven Leiden en Buurtvereniging De Put in de Oude Morsch organiseren een gevarieerd programma met een vlootschouw, een ambachtenmarkt en een optreden van het zeemanskoor Rumor di Mare en het Viswijvenkoor. De dag eindigt met een Hutspotmaaltijd voor de buurt bij de Stadstimmerwerf.

Voorlopig programma

30 september
19.30 uur Opening fototentoonstelling en prijsuitreiking fotowedstrijd door wethouder Frank de Wit bij Lemmy’s Biercafé, Morsstraat  24. De fototentoonstelling 25 jaar in de Oude Morsch: de buurt en haar bewoners is de hele week te zien in de etalage van The Printer, Morsstraat 2.  

3 oktober
10-16 uur Vlootschouw van de schepen in de historische haven. De historische schepen zijn verlicht en versierd. Westlander schepen en historische sleepboten zijn uitgenodigd om de vlootschouw verder op te luisteren.    

10-16 uur Ambachtenmarkt met onder andere de haringrokerij van het Openluchtmuseum Enkhuizen en demonstraties van nettenbreien, zeilmaken, kralenbreien, mandenmaken, kantklossen en het snijden van houten beelden. Er zijn modellen van Zuiderzeeschepen te zien. Touwgroothandel Ed van der Kooi toont zijn assortiment, Tijssen Watersport is er met de klassieke Leidse joppers en bonkers van “Biessot”,  demonstratie van de Zibro kachel, sleutelhangers geknoopt of gegraveerd en de Leidse Vlaggen. Fien van Kampen toont zeilkleding. Tenslotte een kleine vrijmarkt van buurtbewoners. De molen De Put is open en de molenaar bakt pannenkoeken. In de haven ligt de parlevinker Time is Money en de ruim 100 jaar oude  IJsselaak “Door Gunst Verkregen”, zal aan de kade demonstraties zand laden en lossen geven.  Ook is weer te zien de werkende gloeikopdieselscheepsmotor. De landelijke vereniging tot behoud van het historisch bedrijfsvaartuig en de Westlandervereniging zijn er met een boekenkraam. De Vrienden van het Singelpark presenteren het Singelpark. In de kraam van de Historische Haven zijn kalenders en boeken te koop en worden de winnende foto’s van de fotowedstrijd getoond.

15.30 uur Optredens van het zeemanskoor Rumor di Mare en van het Viswijvenkoor bij de Stadstimmerwerf, onder het genot van een drankje.

18.00 uur Voor de buurtbewoners wordt de dag afgesloten met een hutspotmaaltijd op de Stadstimmerwerf, gekookt door buurtbewoners.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×