Campagne brandpreventie richt zich ook op studenten

Van 1 tot en met 31 oktober zijn in Nederland de brandpreventieweken. Naast de landelijke campagne ontwikkelde de Brandweer Hollands-Midden een eigen campagne. Deze richt zich op studenten, ouders van kinderen, zelfstandig wonende senioren en inwoners van Hollands-Midden in het algemeen. In Stud071 vertelden brandweerwoordvoerder Paul Frijters en teamleider Toezicht Julia Kooijman over de campagne die zich richt op studenten. 

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/113326629″ params=”” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Paul Frijters en Julia Kooijman in Stud071 over de campagne brandpreventie gericht op studenten

“Op dit moment voeren we een beeldcampagne die bestaat uit posters en filmpjes. De posters spreken zeer tot de verbeelding. Uitgangspunt is dat de campagne confronterend is maar niet choquerend,” alsdus woordvoerder Paul Frijters.

Wie de studentenposter inscant met Layer, krijgt een filmpje te zien over een (gesimuleerde) brand in een studentenhuis. De rommel is echter niet in scene gezet. Het doel is dat studenten gaan nadenken over brandveiligheid in hun huis en dat ze afspraken met elkaar gaan maken om de veiligheid te verhogen. Volgens de brandweer staat de situatie er in veel huizen namelijk niet erg rooskleurig voor. 

Als teamleider Toezicht ervaart Julia Kooijman de onveiligheid in de prakijk. “We controleren regelmatig in studentenhuizen. Wat we vaak zien is dat er jassen over de brandblusser hangen en er spullen liggen op de route van de vluchtweg. Daarmee blokkeer je je eigen veiligheid en dat van je medestudenten.” Het moet vaak eerst misgaan voordat studenten hun onveiligheid echt vatten. “Het komt gelukkig niet zo heel vaak voor, maar in Groningen is een heel vervelende brand geweest waar mensen zijn achtergebleven,” aldus Kooijman.

Ook in Leiden was er een incident. Studentenvereniging Minerva moest twee weken dicht, nadat er brand was uitgebroken. Als gevolg daarvan moest de vereniging een veiligheidsplan opstellen. Daar zat ook een hoofdstuk brandpreventie in. Inmiddels is volgens Kooijman een cultuuromslag merkbaar. “Op verenigingen heerste voorheen een cultuur dat alles moet kunnen. Dat is aan het veranderen”. Zo werd op Augustinus een feest afgeblazen omdat een onverlaat een poederblusser had leeggespoten in de gang. “Daar is heel alert op gereageerd,” vindt Kooijman.

Woordvoerder Frijters vult aan: “Brandveiligheid is je eigen verantwoordelijkheid. Ga er niet per definitie vanuit dat de brandweer je wel komt redden. Brand is altijd sneller dan de brandweer. Je hebt meestal drie minuten om te vluchten tijdens brand.

De posters van de campagne zijn te vinden op de website van de Brandweer Hollands Midden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×