Rookmelder onmisbaar tegen sluipmoordenaar

Een goedwerkende rookmelder in elk huis kan per jaar een halvering betekenen van het aantal doden en gewonden bij brand. Elk jaar vallen er bij de circa 7.000 woningbranden zo’n 50 doden en ruim 650 gewonden. Vooral ’s nachts is rook een gevaarlijke sluipmoordenaar. “Als je slaapt, slaapt je neus ook”, waarschuwt woordvoerder Paul Frijters van de Brandweer Hollands-Midden: “Je wordt dus niet wakker van de rook en door alle giftige gassen raak je al snel bewusteloos”.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/114363699″ params=”” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Paul Frijters van de Brandweer Hollands-Midden wijst op het belang van goedwerkende rookmelders.

Frijters: “Een rookmelder kost maar twee tientjes, terwijl eeen mensenleven natuurlijk onbetaalbaar is”. Dat lijkt een open deur, maar in veel woningen zijn nog geen rookmelders aanwezig of werken ze niet (meer). Bijvoorbeeld omdat de batterijen leeg zijn. Tegenwoordig zijn er ook rookmelders die maar een keer in de toen jaar een nieuwe accu nodig hebben.

Een goedwerkende rookmelder in elke woning redt jaarlijks zo’n 25 mensenlevens en scheelt honderden gewonden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×