Decentrale selectie voor studie Geneeskunde

De bachelorstudie Geneeskunde krijgt vanaf studiejaar 2014-2015 een decentrale selectie. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de helft van de aankomend studenten zelf selecteren. Het LUMC is daarmee het eerste opleidingsinstituut in Nederland dat bij de studie Geneeskunde gaat werken met een decentrale selectie. Daarvoor gaat het LUMC gebruik maken van de Biomedical Admissions Test (BMAT). “We hebben vrij lang gekeken naar wat internationaal het beste systeem is. De BMAT is verreweg de beste test die er te krijgen is”, stelt professor Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC.

Audiofragment: Professor Hogendoorn (decaan LUMC) in Stud071 over decentrale selectie Geneeskunde.

De biomedische toelatingstest is ontwikkeld bij de Universitet van Cambridge. Scholieren worden getest op drie onderdelen: biomedische kennis, logisch redeneren en het schrijven van een essay, om te zien of ze hun kennis en redenatie ook onder woorden kunnen brengen. De test wordt afgenomen in het Engels. Het taalniveau wordt ook getoetst. Naast de test is er een tweede dag met gesprekken, waarin motivatie en sociale vaardigheden aan bod komen.

Wie de toetst niet haalt, hoeft zijn plannen om Geneeskunde te studeren niet meteen te laten vallen. “Mocht je niet via de decentrale selectie geselecteerd worden, heb je nog altijd de mogelijkheid om binnen te komen via de loting”, vertelt professor Hogendoorn. Een goed eindexamenresultaat geeft een nog betere uitgangspositie. “Scholieren met een acht plus gemiddeld voor hun eindexamen hebben wettelijk gezien direct toegang tot de studie Geneeskunde.” De professor raadt wel aan om in ieder geval de test te doen. “Het geeft je inzicht in wat je in je mars hebt. Heb ik de vaardigheden om een goede dokter te worden?”

De scholieren worden getest op een aantal domeinen die heel belangrijk zijn voor de studie Geneeskunde. “De test sluit goed aan bij onze onderwijsvisie Capable, Caring and Curious,” legt professor Hogendoorn uit. “Het gaat er om of studenten het in zich hebben om een (zeer) bekwaam dokter te worden, over de juiste sociale vaardigheden beschikken en een gezonde dosis wetenschappelijke interesse hebben.”

Aangezien de decentrale selectie komend studiejaar nieuw is, wordt de selectieprocedure uitgebreid gemonitord en geëvalueerd. Uiteindelijk wordt decentrale selectie landelijk de norm. Professor Hogendoorn: “We steken er veel tijd in en we denken dat het iedereen ten goede komt. Het belangrijkste is studiesucces en zorgen dat mensen op de juiste plaats komen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×