Leiden Marathon internationaal op de kaart gezet

De Leiden Marathon is lid geworden van de Association of International Marathons and Distance Races (AIMS). Organisator Tjeerd Scheffer rekent er daarom op dat er de komende jaren steeds meer lopers naar Leiden zullen komen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om recreatielopers die een internationale marathonkalender volgen. Die kwamen voorheen niet zo snel in Leiden terecht. Afgelopen editie waren er 930 lopers op de hele afstand. Voor 2014 verwacht Scheffer er 1400.

Audiofragment: Arne Driesssen in gesprek met Tjeerd Scheffer over de veranderingen bij de komende editie van de Leiden Marathon die wordt gelopen op 18 mei 2014.

De start van de Leiden Marathon wordt komend jaar 270 meter verplaatst naar de kop van de Breestraat, ter hoogte van ’t Gangetje. Zo kunnen de snelle lopers eerder dan voorheen in eeen brede omgeving lopen. Ook wordt met de verplaatsing het startvak aanzienlijk vergroot. Ook de opstelling bij de start verandert. Zo komt er na het wedstrijdvak een marathonvak voor mensen die de hele afstand gaan lopen. Dat zijn doorgaans de snellere recreatielopers en die hebben dan geen last meer van de langzamere lopers.

Het verplaatsen van het startpunt bezorgt de marathon-organisatie flink wat extra werk. Op het hele parcours moeten alle kilometerpunten worden aangepast. “Een hardloper bekijkt per kilometer of hij op schema is”, zo verklaart Scheffer de noodzaak van die aanpassing.

Op de route zelf wordt slechts op een punt iets gewijzigd. De ‘lus’ bij de Baanderij in Leiderdorp die er afgelopen jaar in het parcours van de halve marathon zat, verdwijnt. Die meters worden vermoedelijk in het oude dorp goedgemaakt worden.

De komende jaren verwacht de Leiden Marathon-organisatie een forse groei. Deden er in mei van dit jaar in totaal 11.500 mensen mee, voor 2014 wordt gerekend op 14.000 tot 15.000 deelnemers. Hoeveel de marathon maximaal nog kan groeien wordt momenteel bekeken. Scheffer denkt aan een maximum van zo’n 25.000. Die groei wordt volgens hem de komende drie a vier jaar gerealiseerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×