Vergunning ijsbaan weer aangevochten; gemeente wijst alternatief plan van de hand

13

In ieder geval de rederijen Rembrandt en Schuitjevaart maken bezwaar tegen het afsluiten van de Nieuwe Rijn ten behoeve van de ijsbaan en een drijvende kerstmarkt. Doordat de gemeente opnieuw steken heeft laten vallen bij de vergunningverlening komt de gemeenteraad vanavond in een spoedvergadering bijeen. Burgemeester Lenferink hoopt dat de raad alle inmiddels gerepareerde besluiten dan opnieuw bekrachtigd. Als dat gebeurt, kunnen de vergunningen alsnog, dit keer wel rechtmatig, worden afgegeven en gaat er een periode in van zes weken waarin opnieuw bezwaar gemaakt kan worden.

Rederij Rembrandt heeft deze week een alternatief plan ingediend voor de ijsbaan en de kerstmarkt. De ijsbaan zou op het Stadshuisplein neergelegd kunnen worden, de kerstmarkt in het trouwstraatje en de Breestraat. De gemeente heeft het alternatieve plan inmiddels afgeschoten. Om verschillende redenen kan het volgens de burgemeester niet. Onder meer omdat het plein te klein is en de Breestraat te smal voor een kerstmarkt.

Delen

13 reacties

 1. Je zou toch denken dat ze op het stadhuis nu wel zouden weten dat dingen die te maken hebben met het (vaar)water gevoelig liggen en uiterst correct dienen te worden afgehandeld.
  Als dit dezelfde ambtenaren zijn die straks ook zorg moeten gaan dragen voor het toe-/afwijzen van gezondheidszorg zou ik nu maar alvast zorgen dat men niet meer ziek wordt. "U bent verlamd vanaf onder de nek? Hier heeft u een verwijsbriefje voor de orthodontist voor een nieuw gehoorapparaat. Veel geluk gewenst".

 2. Mocht god bestaan, wilt gij ons dan u verlossen van Bierenbroodspot en Groenen. Bah.

 3. bluezzmaster op

  Kijk alstublieft de vergunningen van Van Groenen en Bierenbroodspot na misschien zit daar ook foutje in zijn we daar ook van af.
  Wat en stel sfeer verziekers van de stad zijn dat zeg.

 4. Bezwaren gewoon ongegrond verklaren en ijsbaan en kerstmarkt op de nieuwe rijn plaatsen, dit gaat echt ieder jaar zo. En op het stadhuisplein is te weinig plek voor zo’n groot iets. Gewoon op het water.

 5. Tja, als je dit soort ziekelijke mensen als overheid in de gelegenheid stelt om een stok tussen de spaken te steken van een dergelijk leuk evenement zullen ze het niet nalaten.
  Die zien alleen het geld en zullen de gemeente (dus de leidse belasting betalers) weer een financiële poot uitdraaien.
  En Groenen weet precies wat hij verleden jaar heeft geïncasseerd!

 6. pietpartdeux op

  ik mis de reactie van viator , ik ben wel benieuwd wat hij hierop te zeggen heeft nu zijn rederijtje die nooit wat verkeerd doet wederom loopt te zeiken !
  Ik heb ook nog een tip voor de gemeente , laat voortaan de vergunningaanvraag behandelen door de bijzondere wetten , de mensen die daar werkzaam zijn die zetten precies elk puntje op de i het heeft mij 8 weken geduurd om mn bedrijf over te laten schrijven op een andere naam

 7. bluezzmaster op

  Misschien goed idee voor van Groenen en Bierenbroodspot begin een kraam met botsautootjes mag je de hele dag overal tegen aanrijden schoppen varen en wie weet wat nog meer hebben wij er in ieder geval geen last meer van.
  En misschien kan dat nog wel op uw eigen door de stad slingerende pontons.

 8. bluezzmaster op

  LEIDEN – De tijdelijke ijsbaan in Leiden kan het beste op de Nieuwe Rijn. De gemeenteraad heeft donderdagavond de locatiescan, waarin Leiden verschillende plekken onderzoekt, vastgesteld.

  Uit die zoektocht blijkt volgens de gemeente dat de Nieuwe Rijn verreweg de beste plek is waar de krabbelbaan kan liggen. Rederij Rembrandt betwist dat. Die wil varen, maar dat kan niet als de drijvende ijsbaan in de weg ligt.

  Als andere bedrijven zoals rederijen nadeel ondervinden van de ijsbaan, kan de gemeente ze financieel tegemoet komen.

  Burgemeester Henri Lenferink benadrukt dat dat alleen gebeurt als zwart op wit staat hoe groot de schade is. Rembrandt vaart in de winter alleen in het weekend en op aanvraag.

  Lenferink zegde ook toe voor 1 februari met duidelijke antwoorden te komen wie wanneer het water mag gebruiken en op welke manier Leiden dat het beste kan vastleggen.

 9. De gemeente heeft iemand rechten verleend middels een contract. Het recht om op Leidse wateren te varen. Als dat recht wordt ontnomen, zal je met oplossingen moeten komen en goed overleg moeten plegen die naar oplossing leiden. Dat is nu de situatie, al een paar jaar, maar de gemeente doet niks als alleen maar rechtszaken in deze verliezen. Dat kost de gemeente geld. Als iets niet kan moet je het ook niet willen. Als er een ijsbaan op bijv. de Garenmarkt of Stadhuisplein niet kan, moet je dat niet willen. Als het in de Nieuwe Rijn niet kan moet je het niet willen. Op de Nieuwe Rijn kan het niet want dan kan men niet varen, waar iemand wel recht op heeft. Beste burger van Leiden. Kijk eens naar uw situatie. U heeft van de gemeente ergens recht op gekregen. Wat gaat u doen als dat recht wordt ontnomen?
  Kan het zijn dat de gemeente een fout heeft gemaakt en dat recht niet had moeten geven of dat er uitzonderingen vermeld had moeten worden? Ligt dus niet aan de rederijen maar aan de gemeente. Dat is de reden waarom Leefbaar Leiden tegen de scanlokatie heeft gestemd. Dus niet tegen de ijsbaan.

 10. Gewoon ergens een grasveldje hiervoor gebruiken is toch veel makkelijker? Ben je van alle gezeur af.
  Of gewoon wachten tot het echt gaat vriezen, natuurijs, zoals het heurt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline