Topchef René Redzepi opent Leidse Restaurantweek (Afbeelding: PR).

Topchef René Redzepi opent Leidse Restaurantweek

Hoewel de Leidse restaurantweek pas maandag 11 november begint (tot 17 november), vond de aftrap gisteren (donderdag 7 nov.) al plaats in de Aalmarktzaal met een unieke lezing. Deze lezing werd gegeven door niemand minder dan de alom gelauwerde en allicht beste chef-kok ter wereld, René Redzepi. Redzepi zwaait de scepter, of beter garde, in het Deense restaurant Noma. Noma is op dit moment het tweede beste restaurant ter wereld, na 3 jaar op de eerste plek te hebben gestaan.

Redzepi was in Leiden op uitnodiging van Niels Vreeling de eigenaar van de nieuwe boekwinkel aan het Gangetje, Babooka. Voor Vreeling was het organiseren van deze avond, in nauwe samenwerking met uitgeverij Phaidon en de Leidse Restaurantweek, een droom die uitkwam.

Niet geheel toevallig heeft René Redzepi ook een nieuwe set boeken uitgebracht: “A work in progress”. De avond, die bijgewoond werd door een gemengd gezelschap van ongeveer 250 personen, stond geheel in het teken van dit boek en uiteraard lekker eten. Na een korte introductie door culinair journalist Mac van Dinter van de Volkskrant, droeg René Redzepi met een goede dosis humor stukken voor uit zijn werk afgewisseld met korte filmpjes.

Op deze manier gaf de chef-kok het enthousiaste publiek een kijkje in de manier waarop hij zijn passie voor eten en het runnen van het restaurant runt. De set boeken bestaat, naast een receptenboek en klein fotoboekje, uit een dagboek over het jaar 2011. Een jaar bestaande uit een zoektocht naar creativiteit en hoe die vast te houden tussen hoogtepunten, het bekroond worden tot ’s werelds beste restaurant, en dieptepunten, het bijna-faillissement van restaurant Noma door.

Uiteraard kan de opening van de Leidse restaurantweek niet plaatsvinden zonder lekker eten. De restaurants In Den Doofpot, Kitch& en All Class Catering verzorgden na de lezing de hapjes. De versnaperingen, die stuk voor stuk culinaire hoogstandjes waren, varieerden van rabarber-mousse met rode peper en sneeuw van yoghurt tot kalfslever en spek met kweepeer.

Kortom een mooi voorproefje voor de Leidse Restaurantweek, die maandag begint. Ook dit jaar is het weer mogelijk om voor een mooi rond bedrag te eten bij meer dan 30 restaurants en zo een bijdrage te leveren aan het goede doel van dit jaar, het academisch kinderziekenhuis in het LUMC van het Willem-Alexander kinderfonds.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×