Rolf Marselis in gesprek ZZ-speler Josh Duinker (foto: Marja van Tilburg)

Winst tegen Apollo brengt aansluiting met de top voor ZZ Leiden

In een goed gevulde Vijf Meihal heeft ZZ Leiden voor de vierde achtereenvolgende keer haar competitiewedstrijd gewonnen. Hoewel het spel niet glorieus te noemen viel werd het tegen BC Apollo 76-64. Door de overwinning krijgt ZZ Leiden weer aansluiting met de top en staat het gedeeld derde op de ranglijst.

Ruim 400 spelertjes van UVS waren te gast zaterdagavond en zij zagen een geconcentreerd ZZ Leiden in het 1e kwart. Mede dankzij twee drie-tjes van Jason Conrad en Mike Schachtner (opnieuw topscoorder met 19 punten) sloot de ploeg aanvallende heel behoorlijk af: 26-18. In het tweede kwart liep ZZ Leiden weg naar een 14 punten voorsprong. Het publiek kreeg enkele fraaie acties en dito passjes te zien. Toch zorgde BC Apollo tegen het einde van de eerste helft dat het verschil binnen de 10 punten bleef. Vooral Aron Roye en Robert Krabbendam namen de Amsterdamse ploeg op sleeptouw: 41-30.

Audiofragment: Rolf Marselis in gesprek met coach Toon van Helfteren en spelers van ZZ Leiden

In het begin van het 3e kwart werd de toon onvriendelijker. Roye liet zich theatraal vallen na een ellenboog van Whit Holcomb-Fay. Een terecht punt, maar bij het Leidse publiek kon Roye geen goed meer doen. Zijn spel leidde er niet onder; dat gold wel van Whit Holcomb-Fay die zich bij herhaling door zijn plaaggeest uit zijn doen liet halen. Toch liep ZZ Leiden uit naar een twintig punten voorsprong. Vooral de onwaarschijnlijke score van Worthy de Jong bracht het publiek op de banken. Hij slaagde erin de bal, nadat hij over de achterlijn was gedwongen, over het bord te gooien, precies door het netje. Ook zijn fraaie behind-the-back-pass op Yannick Franke die simpel scoorde, mocht er zijn.

In het 4e kwart leek Apollo met 3 scores op rij terug in de wedstrijd te komen. Maar een onsportieve fout voor Steijn en een technische voor coach Salem deed de opmars keren. Cunningham rolde samen met Steijn na een rebound over de vloer en kreeg, na wat duw en trekwerk, een tik van Steijn. De vrije worpen van Sean Cunningham en De Jong (voor de technische fout) brachten het verschil weer naar 14 punten. Vervolgens kabbelde de wedstrijd gezapig met die marge naar het eind.

Toon van Helfteren was na afloop niet tevreden over de prestatie van zijn ploeg. “We hebben de eerste 15 minuten behoorlijk gespeeld, daarna is het nooit meer goed geweest. Waar dat aan ligt ben ik nog niet over uit. Misschien zijn we dit seizoen wel niet zo goed. Het is nog erg vroeg in het seizoen, maar de inzet was vandaag niet juist. Als de dragende spelers het laten afweten, is het ten enenmale onmogelijk om jonge spelers een kans te geven. Als je met zo’n prestatie voor de dag komt dan ben ik niet blij.”