CRT lijkt een veelbelovende nieuwe behandeling te zijn voor eetstoornissen. (Foto: LUMC / Wikipedia Commons)

Leidse onderzoekers vinden effectieve therapie bij eetstoornissen

Cognitieve Remediatie Therapie (CRT) helpt bij eetstoornisklachten, zo blijkt uit onderzoek van Centrum Eetstoornissen Ursula en Altrecht Eetstoornissen Rintveld. Ook heeft CRT effect op de kwaliteit van leven bij patiënten met een ernstige en langdurige eetstoornis. “Mensen met een eetstoornis denken vaak heel rigide,” aldus prof. Eric van Furth, hoogleraar LUMC, “CRT doorbreekt deze patronen, waardoor patiënten beter gaan eten.”

“Mensen met een eetstoornis,” zegt Van Furth, “zijn vaak minder goed in staat om van oplossingsstrategie te wisselen. “Deze starheid in hun manier van denken zorgt er mede voor dat zij niet zo goed in staat zijn hun gedrag te veranderen”, vervolgt Van Furth. “Dit heeft invloed op de ontwikkeling en het beloop van de eetstoornis. Daarnaast blijken mensen met een eetstoornis meer moeite te hebben met het tegelijk uitvoeren van verschillende taken. Het doel van CRT is om mensen meer flexibiliteit te geven in hun manier van denken.”

Patiënten die naast een intensieve behandeling (deeltijd of klinisch) ook CRT kregen, meldden na een half jaar minder eetstoornisklachten dan patiënten die geen CRT kregen. Ook bleken zij na zes weken meer verbeterd te zijn in hun dagelijks functioneren. CRT lijkt hiermee een veelbelovende nieuwe behandeling te zijn die de bestaande behandelingen versterkt. De onderzoekers gaan nu de effectiviteit van CRT verder onderzoeken.

CRT heeft als doel de mentale flexibiliteit te vergroten door het doen van oefeningen en kleine gedragsexperimenten. Hierdoor krijgen patiënten meer inzicht in hun manier van denken. Je zou kunnen zeggen dat het een soort hersengymnastiek is. De vertaling naar het dagelijks leven is heel belangrijk. CRT wordt al toegepast bij patiënten met schizofrenie.

De onderzoekers onder leiding van prof. Eric van Furth en prof. Annemarie van Elburg, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht, publiceren de bevindingen van deze eerste gerandomiseerde behandelstudie in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Psychosomatics & Psychotherapy. Het onderzoek werd uitgevoerd door Centrum Eetstoornissen Ursula en Altrecht Eetstoornissen Rintveld.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×