ZZ Leiden ontsnapt aan een blamage tegen BSW Weert

ZZ Leiden heeft zaterdagavond voor ongeveer 1400 toeschouwers moeizaam gewonnen van hekkensluiter Maxxcom BSW. De ploeg van Toon van Helfteren leverde een wanprestatie af, maar ging wel met de winst er vandoor: 66-59. De verwachting was dat ZZ Leiden een ruime overwinning zou behalen tegen het puntloze Maxxcom BSW. De ploeg uit Weert, die uit louter Nederlandse spelers bestaat. Maar die verwachting pakte anders uit.

Audiofragment: Rolf Marselis sprak na de wedstrijd met de ZZ Leiden spelers.

Acht minuten lang speelde het Leidse team geconcentreerd basketball. De mooiste momenten van de wedstrijd waren dan ook in dit kwart. Een voorsprong van 20-15 was op dat moment terecht. Daarna haperde de machine. Minuten lang kwam de ploeg niet tot scoren. BSW kwam niet alleen langszij maar nam zelfs brutaal een voorsprong 10 punten.  ZZ Leiden worstelde vooral met zichzelf.

Het tweede kwart was het slechte kwart sinds tijden. “Er moet toch iemand opstaan en voorop gaan in de strijd”, aldus Raoul Straathof na afloop. “Een type a la Arvin Slagter, die er altijd staat en nooit verzaakt. Maar die is er nu nog niet”. Bij rust leidde Maxxcom BSW verdiend met 25-35. Vooral Kenneth van Kempen kreeg in het tweede kwart alle ruimte om te kunnen scoren.

Mogelijk zijn er harde woorden gevallen in de rust, want in het derde kwart was de Leidse ploeg in ieder geval bereid om voor elke bal te vechten. Geleidelijk verdween de 10 punten achterstand. En bij het begin van het vierde kwart leidde ZZ Leiden zelf weer 46-45. Maar Weert gaf zich niet gemakkelijk gewonnen en bleef keurig in het spoor van de thuisclub.

Uiteindelijk kwam de ploeg van Niels Vorenhout net te kort voor een regelrechte sensatie. Foutenlast brak de ploeg op. Al met al een zeer moeizame overwinning. Een wedstrijd die zich leende om zelf vertrouwen te tanken drukt de ploeg dieper in de zorgen.

Toon van Helfteren was na afloop dan ook niet te spreken over de prestatie van zijn ploeg. “Dit was een wanprestatie, een schandalige vertoning. Het gebeurt te vaak dat spelers niet met de juiste instelling de wedstrijd afwerken. Misschien zit het wel in deze ploeg.”