ZZ Leiden uitgeschakeld in de Europa Cup

Gisteravond verloor ZZ Leiden voor de tweede maal haar thuiswedstrijd in de Eurochallenge. Het Franse Cholet Basket bleek net te sterk voor de Leidse ploeg: 67-75. ZZ Leiden moest winnen op zicht te houden op plaatsing voor de volgende ronde. Dinsdag winnen van Cholet en komende week winnen van het Finse Kataja Basket zou zeer waarschijnlijk genoeg zijn geweest. Lang leek een overwinning mogelijk in de Vijf Meihal. Maar op de beslissende momenten kwam de ploeg van Toon van Helfteren net te kort om voor een verrassing te zorgen.

Audiofragment: Sport071 verslaggever Rolf Marselis in gesprek met een drietal spelers na de verloren wedstrijd.

De Leidse formatie kwam verbeten aan de start. Het was duidelijk dat na de nederlaag tegen Landstede iets recht gezet moest worden. Ondanks een kleine run van de Fransen werd het eerste kwart in een gelijke stand afgesloten: 19-19. In het tweede kwart kwam ZZ Leiden even op voorsprong (30-29), op toch met vier punten achterstand de rust in te gaan: 34-38.

Ook in het derde kwart bleef het lang een wedstrijd. De Franse ploeg moet hoger ingeschat worden dan ZZ Leiden. Met name de schutters Wilson en Jomby lieten op het juiste moment met rake driepunters het verschil zien. Telkens als ZZ Leiden aansloot, plaatste Cholet een kleine run. Maar de weerkracht van ZZ Leiden was opmerkelijk. De ploeg verzaakte niet. Ook niet toen het verschil in het vierde kwart 11 punten (54-65) werd. Geholpen door een technische fout van Burrel mocht Mike Schachtner 4 vrije worpen op een rij nemen. Met nog 50 seconden te spelen klampte ZZ Leiden voor het aan: 67-70. Maar knullig balverlies veroorzaakte dat de winst definitief uit het zicht verdween.

Ondanks de uitschakeling houden de spelers een goed gevoel over aan de wedstrijd. De intensiteit en mentaliteit was eindelijk weer eens groot. Dat vond ook coach Toon van Helfteren: “Dat is iets waar we verder op kunnen bouwen. Ik had er een hard hoofd in na zondag, maar vandaag ben ik daar tevreden over.”