Den Bosch een maatje te groot voor ZZ Leiden

ZZ Leiden is er op Tweede Kerstdag niet in geslaagd de derde plek in de Dutch Basketballleague te bemachtigen. SPM Shoeters Den Bosch bleek in een sfeervolle Vijf Meihal een maatje te groot: 69 – 78. Aanvankelijk zag er nog niet naar uit dat ZZ Leiden opnieuw zijn meerdere zou moeten erkennen in Den Bosch. Het 1e kwart was namelijk voor de Leidse ploeg. Een kwart waarin beide ploegen goed basketbal lieten zien en het publiek het gevoel had niet voor niets naar de Vijf Meihal te zijn gekomen.

Audiofragment: Na het eindsignaal sprak Rolf Marselis met enkele spelers van ZZ Leiden.

Ook in het 2e kwart kon ZZ Leiden in het spoor blijven van de Bosschenaren en was het basketbal bij vlagen spectaculair. Bij de rust bedroeg de achterstand slechts  5 punten: 36 – 41. Leiden deed voor rust eigenlijk alles beter dan Den Bosch, behalve drie punters gooien. Het percentage (1 op 8) van ZZ Leiden was ver onder de maat.

Blijkbaar viel er veel te bespreken in de rust want met nog slechts 24 seconden voor de start van de tweede helft kwam de Leidse formatie pas uit de kleedkamer. Geen ingooien meer, maar gelijk aan de bak. Of het met de ze voorbereiding te maken had is gissen,  maar feit is dat Den Bosch in het begin van de het 3e kwart weg liep van ZZ Leiden met een 0/13 run. Grote man bij SPM Shoeters was Tai Wesley. Hij bleek nauwelijks af te stoppen.

Het verschil was gemaakt en de ploeg van Toon van Helfteren liep, niet voor het eerst dit seizoen, achter de feiten aan. Spelers en publiek smachten zo langzamerhand naar een wedstrijd waarin de thuisploeg niet 3 maar 4 kwarten goed speelt. Een kleine opleving zorgde dat ZZ Leiden nog een keer tot op acht punten kwam. Maar SPM Shoeters gooide de deur professioneel dicht en speelde gecontroleerd naar de verdiende winst. Eindstand: 69 – 78.