Ook kinderen tellen enthousiast mee voor de Vissenmonitoring in Havenwijk-Zuid. (Foto: PR)

Vissen tellen in de Havenwijk

Vissen, kreeften, krabben en zelfs exotische waterdieren als moerasschildpadden. In Havenwijk-Zuid zijn er in het afgelopen jaar zestien soorten waterdieren geteld door buurtbewoners voor het Leidse KNNV-project Vissenmonitoring.

Projectleider Aaf Verkade van Onder Water in Leiden (OWL) wil met dit meerjarige project de visstand in de Havenwijk op wetenschappelijke wijze in kaart brengen. Zo’n veertig amateurbiologen gingen in januari vorig jaar van start met de Vissenmonitoring. Zij worden hierbij geadviseerd door instanties zoals Naturalis.

Spannende waarnemingen uit 2013 zijn diverse volwassen palingen (Anguilla anguilla) en een populatie rivierdonderpadden (Cottus perifretum). Beide soorten zijn namelijk beschermd. Maar ook exotische soorten die eigenlijk helemaal niet in Nederlandse wateren thuishoren zijn in de Sleutelstad aangetroffen. Zoals de Chinese wolhandkrab en de geelwangschildpad. 

De grachten van de Havenwijk zijn de schoonste van Leiden dankzij grondige opruimacties in de afgelopen jaren. Daarbij werden honderden fietsen, winkelwagens en ander grofvuil van de bodem gehaald. Eind deze maand zal het College van B en W naar verwachting Havenwijk-Zuid de status van visreservaart toekennen om de waterdieren in het gebied nog meer te beschermen. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×