Cultuur071 met Ben van Kempen

Vandaag is kunstenaar en artiest Ben van Kempen (1938) studiogast bij Cultuur071. We horen hem vertellen over zijn jeugd die hij voor een groot deel afgezonderd heeft doorgebracht vanwege dysenterie en TBC. Veel tijd heeft hij dan ook niet doorgemaakt op school. Een beperking die hij heeft omgezet in zijn kracht. Zonder het keurslijf van de lagere school, kon hij zijn fantasie de vrije loop laten. Ben van Kempen groeide op in Zoeterwoude-Rijndijk en speelde in de jaren 40 van de vorige eeuw op de plek waar nu Heineken staat. Op zijn veertiende werd hij leerling retoucheur bij de Rotagravure in Leiden, waardoor zijn tekentalent zich kon ontwikkelen. Later fietste hij na zijn werk naar den Haag voor lessen op de Kunstacademie. Hij vertelt over zijn theaterproject met poppen: Popject en zijn atelier in de Kaasmarktschool.

Met gastpresentator Erik Olijerhoek (omdat Han Ruijgrok even ziek is) en Gideon Roggeveen praat cultuurcorrespondent Diana van den Driessche over de nieuwe serie Ramses die de AVRO vanaf vanavond vier zaterdagen uitzendt. De jonge Maarten Heijmans speelt en zingt Ramses. Nog een tip om te onthouden: vanaf 20 januari gaat een selectie van voorstellingen van stadspodia in de verkoop voor 50% van de normale prijs.


Audiofragment: Luister hier de hele uitzending terug

Het recht van een studiogast is meepraten met de andere gasten. En dat doet Ben met veel plezier. Als Hugo Schalkers en Jaap de Raat vertellen over hun atelier aan de Nonnensteeg en de expositie over de van der Klaauwtoren in de oude Universiteitsbibliotheek aan Rapenburg 70, vraagt hij door naar de fotografische technieken die Jaap de Raat gebruikt in zijn werk. En wil hij ook van Hugo weten wat hij precies doet. Meer informatie over workshops en de expositie vind je op www.ateliernonnensteeg.nl Ben van Kempen vertelt ook uitvoerig over zijn liefde voor jazz als Peter Visser (@muziekgezien en www.muziekgezien.blogspot.nl) over live muziek komt vertellen. Peter heeft op zijn blog een voorlopig overzichtelijk blokkenschema gemaakt voor de jazzweek (18 tot 26 januari). In het laatste half uur geeft Ben van Kempen ons de raad dat we meer moeten dansen en met een geweldige anekdote over zijn vader breekt de studiogast met een Cultuur071-traditie. Op 18 januari zetten we de traditie gewoon voort met onze volgende studiogast Koen Hauser. Luister dan ook weer mee van 10 – 12 naar Cultuur071 op Sleutelstad: 93.7 FM of 102.4 via de kabel.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×