In de Tuinstadwijk is woningcorporatie De Sleutels bezig met een mega-operatie: honderden woningen worden er gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw. (Foto's: Chris de Waard).

Renovatie Tuinstadwijk: eerste honderd woningen opgeleverd

De eerste 100 gerenoveerde woningen zijn in december opgeleverd en in mei hoopt De Sleutels de renovatie van de wijk helemaal af te ronden. Dan is ook de sloop begonnen van ongeveer 120 woningen in de Seringenstraat en de Dahliastraat. Daar komt nieuwbouw. Van de huidige bewoners komt ongeveer eenderde terug in de twee straten. Ze krijgen dan en grotere energiezuinige woning.

Audiofragment: Wilbert de Wilde en Nicole de Vrij van De Sleutels over de renovatie en nieuwbouw in Tuinstadwijk.

Wie deze dagen over de Koninginnelaan of de Herenstraat rijdt kan er niet omheen. Er wordt hard gewerkt in de wijk. Hekken schermen de te renoveren woningen af en sommige zijn ingepakt met witte doeken om het stof zoveel mogelijk tegen te houden. Per woning wordt er een dag of 16 gewerkt. Bewoners mogen kiezen of ze in die periode elders worden ondergebracht of toch maar thuisblijven. Velen kiezen voor dat laatste. Voor wie het allemaal even teveel wordt is er een speciale ‘rustwoning’. Daar kan men de herrie even ontvluchten.

Hoewel voor de wijk een zogenaamd ‘beschermd stadsgezicht’ van toepassing is, worden er bij de renovatie kunststof kozijnen geplaatst. Die zijn tegenwoordig zo mooi dat ze niet meer van echt hout te onderscheiden zijn. Wel zijn ze toekomstbestendig en onderhoudsarm en daarom heeft de gemeente er toestemming voor gegeven.

Begin 2016 worden de laatse woningen opgeleverd, zo verwachten De Wilde en De Vrij. Dan is de Tuinstadwijk voltooid, zoals ook het motto van het langjarige project luidt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×