Rijkswaterstaat experimenteert sinds 2012 met zogenaamde 'batlamps'. Deze vleermuisvriendelijke straatverlichting maakt gebruik van amberkleurige UV-vrije ledlampen. Met name het blauwe ultraviolette licht dat reguliere straatlantaarns uitstralen leidt tot een pijnlijke verblinding bij de vleermuizen.

Leiden krijgt vleermuisvriendelijke straatverlichting

Leiden wordt de komende jaren beetje bij beetje wat duurzamer. In het nieuwe Beleidsplan Openbare Verlichting staan allerlei maatregelen om energiegebruik terug te dringen en de openbare verlichting beter te laten aansluiten bij de plek waar de lantaarns staan. Zo worden armaturen die vervangen moeten worden vervangen door exemplaren die geschikt zijn voor LED verlichting, gaat de Leidse Lantaarn in het historische centrum ook op de doorgaande wegen en in de winkelstraten de ‘bolarmaturen’ vervangen en worden parken donkerder als dat kan zonder dat de sociale veiligheid in het geding komt.

Audiofragment: Wethouder De Wit over het nieuwe plan voor straatverlichting in Leiden.

Speciale aandacht is er ook voor vleermuizen. Die hebben ’s nachts veel hinder van lichtvervuiling. Waar mogelijk gaat de gemeente daarom vleermuisvriendelijke verlichting gebruiken of straatlantaarns zó plaatsen dat vleermuizen zo min mogelijk last hebben van ‘strooilicht’

Naast de verlichting ziet het nieuwe plan ook op de stadsklokken in de openbare ruimte. Buiten de singels mogen de bestaande exemplaren voortaan vervangen worden door klokken met reclame.

Niet in het plan, maar wel op het wensenlijstje van wethouder De Wit staan een paar mooie plekken voor historische straatklokken die momenteel niet meer in het straatbeeld te zien zijn. De Stichting Industrieel Erfgoed Leiden heeft er een paar op zolder liggen. Die zouden na restauratie weer een plekje in de stad kunnen krijgen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×