Luister volgende week weer naar Cultuur071 van 10-12 op Sleutelstad 93.7FM of 102.4 via de kabel. Dan is onze studiogast beeldend kunstenaar Hans de Bruijn. (Foto: Diana van den Driessche).

Cultuur071 van zaterdag 25 januari

Op zaterdag 25 januari was Leni Venne, beeldend kunstenares uit Oegstgeest, studiogast bij Cultuur071. In haar werk staat het verborgen verhaal centraal. Misschien is ze gevormd door het ‘vergeten’ Engelse bombardement op de haven van Rotterdam in 1943. Haar ouders moesten Rotterdam verlaten en kwamen in Stompwijk terecht. Via de Mulo en een opleiding aan de analistenschool aan de Rijnsburgerweg in Leiden ging ze naar de Kunstacademie en ontwikkelde haar eigen stijl. Ze vertelt hoe haar beelden tot stand komen.

Audiofragment: Luister hier de uitzending van Cultuur071 van afgelopen zaterdag terug.

Sommige ideeën zijn niet geschikt voor het langdurige proces van beelden maken, dus na een aantal schrijfcursussen wierp ze zich ook op het maken van gedichten, waarvan ze er een voorleest (‘Dobberen’) tijdens de uitzending. Leni houdt ook van reizen, zoals naar West-Afrika en Japan, waar ze ook werk gemaakt heeft. Ze is dan ook aangenaam verrast als cultuurcorrespondent Diana van den Driessche vertelt over de tweede reeks prenten van een van de bekendste Japanse meesters op het gebied van de Japanse prentkunst, Utagawa Kuniyoshi, tot 9 maart te zien in het SieboldHuis op Rapenburg 19.

Ook in de studio schuiven Fred Rohde en zijn vrouw Molly Ackerman aan. Dit jaar is Fred Rohde 50 jaar fotograaf/kunstenaar. Allereerst is er een expositie in het Leids Wevershuis: ‘Vergankelijkheid’ (opening op 1 februari). Meer informatie vind je op de site van het Leids Wevershuis. Er volgt nog een expositie in Ars Aemula in juni en een wisselende tentoonstelling van zijn werk is te zien in zijn eigen galerie EIE (Nieuwe Rijn 94).

We horen van Peter Visser (@muziekgezien, www.muziekgezien.blogspot.nl) wat er in de laatste dagen van de jazzweek en het verrassend winkelweekend nog te beleven valt. Gelukkig is er ook na de jazzweek nog volop live muziek!

De film die we volgens Govert de Kok moeten gaan zien is die van Jean Marc Vallée: Dallas Buyers Club. Een verhaal over een zoektocht naar een medicijn tegen AIDS en de strijd tegen de Food and Drug Administration (FDA) die alternatieve geneesmiddelen tegenhoudt. Een glansrol van Matthew McConaughey, die de seropositieve Ron Woodroof speelt. Te zien in het Kijkhuis (www.bioscopenleiden.nl).

Studiogast Leni Venne sluit af met een gedicht van Lucebert voor Karel Appel. Wie benieuwd is naar haar werk kan dat nu zien in de Faculteit Sociale Wetenschappen, in het Pieter de la Courtgebouw aan de Wassenaarseweg.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×