V.l.n.r. Ineke Sybesma (Directeur Fonds Slachtofferhulp), Marieke van Schaik (managing director VriendenLoterij), Iva Bicanic (coördinator Centrum Seksueel Geweld), Carlo Contino (Manager Fonds Slachtofferhulp) en Carlijn de Roos (coördinator Psychotraumacentrum GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen). (Foto: PR).

Miljoen euro voor Centrum Seksueel Geweld

De regio Hollands Midden krijgt definitief een Centrum Seksueel Geweld. Dat komt in Leiden. Tijdens het Goede Doelen Gala werd afgelopen week bekend gemaakt dat de vriendenloterij een bedrag van 835.000 euro beschikbaar heeft gesteld aan Fonds Slachtofferhulp. Het Fonds maakt nog extra 165.000 vrij, waardoor er nu 1 miljoen beschikbaar is voor de landelijke uitrol van de centra.

Audiofragment: Presentator Melle Tuik in gesprek met Carlijn de Roos van GGZ Rivierduinen over het CSG.

Hierdoor beschikt eind volgend jaar elke provincie in Nederland over een Centrum Seksueel Geweld (CSG) voor slachtoffers van verkrachting en aanranding.  Nog dit jaar worden de landelijke website en de telefonische hulplijn in gebruik genomen.

Het Top GGZ erkende Psychotraumacentrum GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen is initiatiefnemer van het CSG in de regio Hollands Midden en is in overleg met het LUMC, de Zedenpolitie, het Nederlands Forensisch Instituut en de Forensische Polikliniek Kindermishandeling.

Carlijn de Roos en Marie-José van Hoof, trekkers van het regionale CSG, zijn enthousiast dat het centrum er nu snel komt: “Deze financiële bijdrage is een geweldig geschenk. Door de realisering van de centra zullen meer slachtoffers beter geholpen worden. Het doel is om onnodige problemen te voorkomen door in een vroeg stadium goede hulp te bieden.”

Met een gedeelte van het geld kan ook in de regio Hollands Midden een Centrum Seksueel Geweld gerealiseerd worden. In dit centrum kunnen alle slachtoffers van verkrachting en aanranding 24 uur per dag terecht voor hulp: zowel vrouwen, mannen, meisjes en jongens. Politie, artsen en psychologen werken in de acute fase nauw samen waardoor slachtoffers laagdrempelig en professioneel hulp krijgen.

In de eerste 72 uur na een verkrachting is snel handelen immers vereist, niet alleen voor sporenonderzoek, maar ook voor medicatie voor SOA’s en om zwangerschap te voorkomen. Met de multidisciplinaire aanpak hoeven slachtoffers niet telkens hetzelfde verhaal te herhalen en is versnipperde hulp verleden tijd. Ook slachtoffers van seksueel geweld dat langer geleden plaats vond, kunnen in het CSG terecht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×