Onbegrip om kap bomen rond Sylvius-gebouw Leidse Universiteit

Vanochtend was het rond het Sylvius-gebouw ineens een stuk kaler. Nagenoeg alle bomen waren gekapt. Het leidde tot onbegrip van medewerkers. Waarom de bomen gekapt zijn konden medewerkers van het Sylvius-laboratorium niet zeggen. 

Een van de medewerkers, professor Jos van den Broek, reageerde furieus op Facebook: “Ik ontplof! Welke dorknoper en potloodstrepentrekker van de Universiteit Leiden heeft het in zijn/haar domme hoofd gehaald om aan het begin van de lente zowat alle bomen rond het Sylviusgebouw te laten omhakken? Ze stonden daar al jaren, ze stonden niemand in de weg. (…) Ik kan hier zo ongelooflijk kwaad om worden. (…) We doen ons stinkende best er een groener Leiden Bio-Science Park van te maken, waar economie en ecologie hand in hand kunnen gaan, maar daar schijnen sommigen geen enkele maar dan ook geen enkele boodschap aan te hebben.”

Uit een nog te publiceren onderzoek onder betrokken partijen op het Bio-Science park blijkt er grote behoefte te zijn aan meer groen, schrijft Van den Broek. 

Bomenverordening

Sinds de nieuwe bomenverordening van november 2012 zijn bomen op priv├ęterrein volgens de Bomenbond Rijnland ‘vogelvrij’ want voor deze bomen hoeft geen kapvergunning meer worden aangevraagd. Op de vele gronden van de Leidse Universiteit kunnen bomen zonder vergunning worden gekapt. Dat is dus nu gebeurd.

Een meerderheid van de gemeenteraad, m.u.v. GroenLinks, Leefbaar Leiden, ChristenUnie en Partij voor de Dieren stemden op 13 november 2012 met de nieuwe bomenverordening in. 

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×