De drie gefuseerde musea worden centraal geleid vanuit Leiden, zo maakte minister Bussemaker bekend. (Foto: J.P. Kranenburg).

Volkenkunde nu Nationaal Museum van Wereldculturen

Vanmiddag is onder toeziend ook van minister Jet Bussemaker de fusie bekrachtigd tussen Rijksmuseum Volkenkunde, het Afrika Museum in Berg en Dal en het tropenmuseum in Amsterdam. De gefuseerde museuminstelling gaat voortaan door het leven als Nationaal Museum van Wereldculturen en behoudt de drie publiekslocaties. Ook de drie namen blijven gehandhaafd. Algemeen directeur Stijn Schoonderwoerd van Volkenkunde wordt de directeur van het fusiemuseum.

Audiofragment: Rector Magnificus Carel Stolker, minister Jet Bussemaker en wethouder Jan-Jaap de Haan over de museumfusie.

De winst van de fusie zit hem volgens minister Bussemaker in de samengevoegde ‘back office’. Die komt trouwens in Leiden. Het belang van de Sleutelstad als kenniscentrum neemt daardoor verder toe. Ontwikkelingen die worden toegejuicht door cultuurwethouder De Haan en universiteitsbaas Carel Stolker die vanmiddag – net als minister Bussemaker – bij de officiële handeling aanwezig waren.

De musea zelf zijn ook blij met de fusie. Niet alleen omdat die niet gepaard gaat met gedwongen ontslagen, maar vooral omdat de drie collecties nu worden samengevoegd. Dat maakt het veel eenvoudiger om museumstukken uit te wisselen tussen de drie locaties.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×