Janny van Wanrooij wil de Stadsbank en ook individuele medewerkers van de gemeentelijke schuldhulpverlener aanklagen. Volgens de Leidse is ze door de bemiddeling van de Stadsbank alleen maar dieper in de problemen gekomen. (Foto: Chris de Waard).

Leidse wil onderzoek naar werkwijze Stadsbank Leiden

Janny van Wanrooij is woedend op de Stadsbank Leiden. De gemeentelijke schuldhulpverlener liet haar volgens eigen zeggen keihard vallen en maakte haar problemen erger in plaats van ze op te lossen. Volgens een hevig geemotioneerde Van Wanrooij is de werkwijze van de Stadsbank zelfs ‘onmenselijk’. Ze is nu van plan om verschillende medewerkers van de Stadsbank Leiden nu aan te klagen. Onder meer wegens intimidatie.

Audiofragment: Janny van Wanrooij wil een onderzoek naar de werkwijze van de Stadsbank Leiden.

De Stadsbank zelf overtreedt volgens Van wanrooij de wet door zich niets aan te trekken van de beslagvrije voet. Dat is dat deel van het inkomen waar schuldeisers niet aan mogen komen, omdat dat het minimale bedrag is dat iemand moet overhouden om van te leven. Volgens Van Wanrooij hield de Stadsbank zoveel in dat ze maar 1,50 per dag overhield.

Ook dreigde haar contactpersoon bij de Stadsbank meerdere keren met het stopzetten van het schuldhulpverleningstraject, omdat Van Wanrooij zich niet aan de voorwaarden zou houden. Bijvoorbeeld omdat ze nieuwe schulden had gemaakt. Van Wanrooij: “maar dat ging om het eigen risico van mijn ziektekostenverzekering. Dat werd als nieuwe schuld gezien, terwijl je daar helemaal geen invloed op hebt.”

Van Wanrooij heeft nu een advocaat in de arm genomen om buiten de Stadsbank om zelf een schikking te treffen met haar schuldeisers. “En het zijn echt geen verwijtbare schulden door luxe aankopen,” benadrukt ze nog: “Ik moest gedwongen verhuizen en het nieuwe huis is duurder en ik moest ook wat aan de inrichting doen.”

De Stadsbank is gevraagd begin volgende week in de uitzending op de klachten van Van Wanrooij te reageren.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×