In verschillende steden vragen vluchtelingen deze week aandacht voor hun situatie. In Leiden onderbrak Roos van Gelderen de coalitieonderhandelingen even om het gezin te woord te staan. Ook de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden houdt zich met de situatie van de Irakese familie bezig. (Foto's: Chris de Waard).

Irakese vluchtelingen willen blijven

Een groepje uitgeprocedeerde vluchtelingen uit Irak vroeg afgelopen zaterdag aandacht voor hun situatie. “Die is uitzichtloos en dat kan zo niet langer,” aldus woordvoerder Salem van de asielzoekers. “Ik ben tandarts, maar mag hier niks doen. We krijgen 30 euro per week en zitten met vijf personen op een kamertje. Al sinds 2011.”

DSC_0004.JPG

De familie wordt opgevangen in het azc Katwijk. Op de zogenaamde ‘gezinslocatie‘ zit het gezin vast. Ze mogen niet in ons land blijven, maar kunnen ook niet uitgezet worden. Irak neemt al enige tijd geen vluchtelingen meer terug. “Gelukkig maar,” zegt Salem, “Want het deel van Irak waar wij vandaan komen, is al jaren de gevaarlijkste plek op aarde. Gevaarlijker nog dan SyriĆ«.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×