Fleur van den Berg vertelde zaterdag in het sleutelstad-programma Cultuur071 over wanderen. Wat is het en wat heeft het met beeldende kunst te maken? (Tekst & foto: Diana van den Driessche).

Royale uitzending Cultuur071

Op de allereerste Koningsdag, meteen ook een van de drukste dagen in de stad, is het verrassend rustig in de studio bij Cultuur071. Jaap Metzlar, regisseur en theatermaker, is studiogast en zijn verhalen over Drenthe, Rotterdam en het theater dat hij maakt met Domino hebben een link met de film Magnolia. Was ooit de bolleboos van de familie, maar werd nooit professor. Zijn hart ligt bij het maken van theater met mensen met een verstandelijke beperking. Begon ooit als vrijwilliger bij Club 58 in Leiden en bleef tot zijn grote verrassing bij theategroep Domino hangen: twee keer per jaar maken zij een voorstelling, vaak ook in samenwerking met anderen, zoals met PS|theater (Het verdriet van Leiden).

Audiofragment: Luister hier de uitzending van zaterdag 26 april terug.

In de meivakantie organiseren de Leidse musea activiteiten speciaal voor kinderen, zoals Waterland Boerhaave, vertelt Diana van den Driessche. En op 4 mei is er na de dodenherdenking Theater na de Dam in de Leidse Schouwburg vanaf 21.00 uur.

Wat ‘wanderen’ is en wat dat met beeldende kunst te maken heeft, kwam Fleur van den Berg vertellen. Ze ontwikkelt een app met als hoofddoelstelling om inwoners van de Merenwijk en Slaaghwijk met elkaar te verbinden. De app is daarnaast voor alle Leidenaren een mogelijkheid de wereld achter de Merenwijk te ontdekken. Om de app te vullen, verzamelt ze kennis en herinneringen van mensen uit de wijk. Pepijn Smit (van PS|theater) maakt daar dan weer verhalen van. Zowel in haar kunst als in deze app gaat het over hoe mensen met de wereld omgaan. Wil je een voorproefje van ‘wanderen? Doneer dan via www.wanderen.nl.

Peter Visser (@muziekgezien) heeft veel aanraders in petto, zoals Scott Hamilton op zondag in Oegstgeest, donderdag (1 mei) de Sijthoff sessies en vrijdag 2 mei de Kroegentocht van de gebr. de Nobel in de Duke of Oz. Meer info: www.muziekgezien.blogspot.nl.

Filmkenner Govert de Kok stuurt ons deze week naar Diplomatie, de nieuwste film van Volker Schlöndorff (Die Blechtrommel), gebaseerd op een historisch feit uit WO-II. Volgens Govert is het een verhaal dat het verdient om verteld te worden. De film is elke dag te zien om 19.00 uur in Trianon.

In het gesprek met Jaap Metzlar horen we nog zijn grote ambities met Domino en sluit hij af met twee gedichten over liefde (Hugo Claus) en vriendschap (Willem Wilmink). Over kunst en woorden zal het ongetwijfeld volgende week gaan, dan is Simone de Jong onze studiogast. Luister dan ook weer naar Cultuur071 op Sleutelstad 93.7 FM of via de kabel 102.4

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×