Blaudzun alias Johannes Sigmond (Foto: Andreas Terlaak).

Eerste concert Gebr. de Nobel: Blaudzun

Vandaag start om 17.00 uur de voorverkoop voor het allereerste concert in de nieuwe Leidse poptempel Gebr. de Nobel. Op zaterdag 6 december staat daar Blaudzun op het podium van de grote zaal. Blaudzun is het pseudoniem van Johannes Sigmond (1974) die begin 2012 zijn definitieve doorbraak beleefde met zijn nationaal en internationaal geprezen derde album Heavy Flowers. Hij debuteerde in 2007 met de EP Loveliesbleeding die hij in 2008 aanvulde met nieuwe liedjes. In 2010 verscheen Seadrift Soundmachine en Blaudzun veroverde stap voor stap de grotere podia en festivals (o.a. Lowlands) in Nederland.

Na Heavy Flowers (2012) dat ook in de VS werd uitgebracht, volgden twee succesvolle jaren met op voorhand volledig uitverkochte clubtournees in Nederland en België, festivals in zowel Europa als Amerika waaronder Sziget, SXSW en Pinkpop en vele prijzen zoals de 3voor12 Award 2012 voor Beste Album en een 3FM Award 2013 voor Best Alternative Act. Begin 2013 ontving hij een Edison voor Beste Mannelijke Artiest. Vanaf maart 2014 tourt Blaudzun met zijn band door de Benelux en de rest van Europa.

Promises Of No Man’s Land is de titel van het nieuwe Blaudzun album dat op 7 maart 2014 verscheen. Fans en volgers waren verrast toen de zanger en liedjesschrijver begin december onverwacht een albumtrailer postte waarmee hij de komst van zijn vierde langspeler en club tour dit voorjaar aankondigde. De reacties waren overweldigend en de eerste concerten, waaronder een releaseshow in Tivoli, waren binnen drie dagen uitverkocht. Meer dan twee jaar na de release van zijn internationaal geprezen album Heavy Flowers, het album uit 2012 dat op het punt staat de goudstatus te bereiken in Nederland, verschijnt Blaudzun’s vierde opnieuw bij V2 Benelux.

Op Promises Of No Man’s Land laat Blaudzun een dynamischer geluid horen dan voorheen. Een geluid dat naast zijn karakteristieke en onmiskenbare stem meer en meer bepaald wordt door bombastische drums, elektrische gitaren en analoge synthesizers. “Ik heb gezocht naar een venijniger geluid, bozer in plaats van brozer. Daar vroegen de liedjes om. Ik ervaar ze als moderne strijdliederen die je soms voor en soms na al dan niet verloren veldslagen kunt zingen.”

Naast zijn bandleden, speelt Sigmond net als op voorgaande albums zelf veel verschillende instrumenten, onder meer synth, basgitaar en deze keer ook drums. “Niet bij alle songs hoor, daar ben ik een te beperkte drummer voor. Maar het drumstel is één van mijn meest geliefde instrumenten, daar kan ik nooit van af blijven.”

De afbouw van het nieuwe poppodium aan de Marktsteeg vordert gestaag. In december staat het eerste concert gepland. (Video: Gemeente Leiden).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×