Bij de brandweerkazerne aan de Rooseveltstraat was het de hele dag een drukte van belang. Politie en EOD gebruikten die plek als uitvalsbasis. (Foto: Chris de Waard).

Bom wordt op Valkenburgs Meer ontmanteld

De Engelse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog die vanmorgen werd gevonden bij de Vlietburg, wordt op of bij het Valkenburg Meer ontmanteld. De EOD beslist rond deze tijd of dat vandaag gebeurt of pas over een paar dagen als het weer beter is. Mogelijk is de golfslag op het meer nu te hoog om de ontsteking veilig te kunnen verwijderen. Daarom wordt overwogen dat te doen in het kanaal naast het meer waar de bom nu ligt. Dat is echter vlak bij een gasleiding, dus er wordt nu eerst beoordeeld of het op die plek veilig kan.

Update 18.10 uur: In verband met de slechte weersomstandigheden wordt de bom de komende dagen nog niet ontmanteld. De plek waar de bom ligt, wordt permanent bewaakt.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink over de vliegtuigbom die vanmorgen werd gevonden bij de Amphoraweg.

In oktober vorig jaar werd tijdens baggerwerkzaamheden ook al een bom uit W.O.II gevonden in het water bij de Amphoraweg. Die bom werd voor ontmanteling naar De Vlietlanden gebracht en vervolgens op het strand van Wassenaar tot ontploffing gebracht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×