Politie gaat witte voetjes achterlaten

Politie, gemeenten, buurtpreventen en vrijwilligers gaan in de week van 19 tot en met 23 mei buurten en wijken in om bewoners te waarschuwen voor insluipers. Door huis, schuur of garage goed af te sluiten, wordt het risico op inbraak of diefstal sterk verminderd. “Met de zomer voor de deur gaan ramen en deuren weer vaker open. Zolang er toezicht op is, is dat geen probleem. Maar ‘even’ op zolder iets halen, terwijl de terrasdeur openstaat, maakt het voor een insluiper makkelijk snel iets weg te nemen,”zo waarschuwt de politie.

In huizen waar een situatie wordt aangetroffen, zoals hierboven beschreven, wordt een ‘wit voetje’ neergelegd. Vervolgens wordt de bewoner gewezen op de gevaren. Waar niemand thuis is, wordt een brief met het doel van de actie en preventietips achtergelaten. De wijken en buurten die worden bezocht zijn zogeheten ‘hotspots’. Aan de hand van politiecijfers blijkt dat hier de kans op insluiping extra groot is.

U maakt het insluipers extra moeilijk door de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan, niet onbeheerd open te laten staan, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee. Sluit ’s nachts uw ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht. Wilt u toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of -rek.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×