Afbeelding: Schemerstad Leiden biedt een verrassende mix van humor en spanning.  

Drijvende opening van Signatures Cultuurweken

De komende drie weken zullen in teken staan van kunst en cultuur. De stad zal een podium zijn voor tien evenementen die het hoofdprogramma vormen in Signatures Cultuurweken Leiden. Op zaterdag 17 mei worden de weken geopend met een show op een drijvend podium in het Rapenburg. Hiermee vangt ook gelijk de Museumnacht aan.

Museumnacht
Dit jaar zijn er twee activiteiten toegevoegd aan de Museumnacht van aanstaande zaterdag. CORPUS doet voor het eerst mee en er is ook een Kindermuseumnacht in Naturalis. Het is dit jaar het Jaar van het Brein. CORPUS zal daarom in Scheltema onder andere een hersenmarkt, een brainshow en brain games organiseren. In Naturalis kunnen kinderen kennismaken met de meest bloeddorstige vleeseter allertijden: T. rex. Daarnaast kun je lopen door een dinodoolhof, fossielen uitbikken, bottenbingo doen, en nog veel meer. Naast Naturalis en Corpus doen ook Hortus Botanicus, Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Museum De Lakenhal en Leidse Sterrewacht mee.

Beelden in Leiden
Een aantal kunstenaars heeft beelden gemaakt van beton. Ze zijn te zien op de Hooglandse Kerkgracht. Beton werd al gebruikt in de Oudheid en is nu nog steeds gewild materiaal. Met de tentoonstelling probeert Stichting Beelden in Leiden de samenwerking tussen het bedrijfsleven en kunstenaars te versterken. Daarnaast is in vijf musea het werk van de kunstenaar Ruud Kuijer te zien. Van 22 mei tot en met 3 augustus zullen de beelden worden tentoongesteld.  

Schemerstad
Vijf theatermakers uit het hele land hebben een theater-evenement langs het Leidse water georganiseerd. Het publiek zal in boten langs de theaterstukken varen. Je kunt meevaren in gearrangeerde boten of met een eigen boot. Schemerstad zal gehouden worden op 23 en 24 mei. Het vertrekpunt is op de Apothekersdijk. 

One Hot Minute
De Veenfabriek laat de hele geschiedenis in een One Hot Minute zien. De muziektheatermakers van Touki Delphine laten hun verzameling van beslissende momenten in de geschiedenis in één minuut over een 10 meter lange lopende band voorbijtrekken. One Hot Minute is te zien van 28 mei tot en met 1 juni en 4 juni tot en met 8 juni.

De Leidse Olympus
De top van schrijvers zal op vrijdag 30 mei optreden op het Burchtplein tijdens De Leidse Olympus. Onder andere Ilja Leonard Pfeijffer, Franca Treur en Menno Wigman lezen hun beste gedichten en verhalen. Ook de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans zal aanwezig zijn.

Nacht van de Viool
Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert voor de derde keer de Nacht van de Viool. Uit alle hoeken van het museum zal vioolmuziek klinken. De hoofdgast is de Duitse meesterviolist Daniel Röhn die wereldwijd in grote zalen optreedt. Ook jonge talenten uit Nederland zoals Sjaan Oomen, Joep van Beijnum en Nana Moussault zijn te horen. Het repertoire is zeer divers: van Roemeens tot improvisatie en van jazz tot klassiek.

SummerJazz Festival
Ook het Leidse Hout doet mee aan de Signatures Cultuurweken. Op zondag 1 juni zal hier het SummerJazz Festival plaatsvinden. De Amerikaanse zanger José James zal optreden en ook de Nederlandse dynamische jazz- en hiphopband Cool Quest is van de partij. Er zijn daarnaast ook diverse theater en dansacts.

Liff Summer Special
Het Pieterskerkplein zal drie dagen in een gratis openluchtbioscoop veranderen tijdens het Leiden International Film Festival Summer Special. Op 5 juni wordt Breakfast at Tiffany’s gedraaid, op 6 juni The Lunchbox en op 7 juni The Way Way Back.

Hofjes concerten
In ruim vijfentwintig Leidse hofjes zullen er tweehonderd concerten worden gegeven. Er zijn dit jaar nieuwe muziekroutes bijgekomen: de Vocale Route, de Wereldmuziek Route, de Danse Route en de Muziektheater Route. Tijdens het Pinksterweekend van 8 tot en met 9 juni zullen de concerten gehouden worden. 

Festival Openluchthotel
Fields of Wonder viert vijf jaar Openluchthotel. Op het buitenterrein van het Rijksmuseum Volkenkunde zullen wonderlijke hotelkamers geëxposeerd worden. Bezoekers kunnen daar ook in de buitenlucht overnachten. Tijdens de expositie is er een avontuurlijk avondprogramma vol dans en zang.

Van verveling is de komende weken geen sprake. Er is genoeg te doen in Leiden!

 

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×