Afbeelding: Prof. dr. Wim Voermans

Leidse juristen: minst ervaren politici naar Europees Parlement

Leidse juristen hebben een Europese verkiezingsweegschaal ontwikkeld die zichtbaar maakt welke landen hun meest ervaren en invloedrijke politici afvaardigen. Nederland is hierin hekkensluiter en scoort slecht. Het aandeel van het aantal zittende EP-leden is ook minder groot dan bij de andere landen. Gisteren presenteerde Wim Voermans, Hoogleraar Staats- en bestuursrecht, zijn onderzoek in Nieuwsuur. Volgens Voermans zegt het iets over welk belang de politieke partijen hechten aan het Europees Parlement. 

Het afvaardigen van relatief onervaren en onbekende politici naar het Europees Parlement, zoals Nederland sinds 2004 doet, heeft volgens Voermans nadelen. ”Het gaat ten koste van de invloed die we als land zouden kunnen hebben in het Europees Parlement en de stempel die we op het Europese beleid zouden kunnen drukken. Het draagt ook bij aan het slechte imago van het Europees Parlement in Nederland, dat met die onbekende politici niet ervaren wordt als een ‘echte’ volksvertegenwoordiging. De band tussen kiezer en onbekende gekozene is natuurlijk gering.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×