Het Leidse archeologische Park Matilo vormt het decor voor de start van de eerste nationale Romeinenweek. Tijdens die week bijzondere aandacht voor de Limes. De Romeinse Noordgrens staat in Engeland en Duitsland op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook in Nederland is de lobby op gang gekomen voor plaatsing op die lijst. Daarom is de zichtbaarheid van die grens de afgelopen jaren op veel plaatsen vergroot. (Foto: ParkMatilo.nl).

Landelijke Romeinenweek start in Leiden

De Romeinen komen naar Leiden! Van 24 mei tot en met 1 juni vindt de eerste nationale Romeinenweek plaats en die begint in Park Matilo in Leiden. Tientallen organisaties op het gebied van geschiedenis, cultuur en actualiteit, zoals musea, historische verenigingen, overheden, bedrijven en media, organiseren een week lang activiteiten voor een breed publiek. De Romeinenweek wordt spectaculair afgesloten op 31 mei en 1 juni met het Romeinenfestival in Nijmegen.

Volgende week zaterdag wordt de Romeinenweek geopend met een dag vol Romeinse activiteiten in Park Matilo. Gerenommeerde archeologen en historici geven de hele week wandellezingen langs de limes en op 28 mei is er een kinderworkshop archeologie in het Centraal Museum. Op 31 mei kunnen bezoekers meevaren op een echt Romeins schip in Woerden. Romeinen, Germanen en gladiatoren zijn in levende lijve te zien tijdens het Romeinenweekend op 24 en 25 mei in het Archeon en Museum Het Valkhof in Nijmegen vertelt bezoekers over misdaad bij de Romeinen in de tentoonstelling Plaats Delict. Speciaal voor basisscholieren en de jeugd is er daarnaast ook de spannende Romeinenchallenge.

Tijdens de Romeinenweek is er speciale aandacht voor de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, die dwars door Nederland loopt van Katwijk aan Zee naar Millingen aan de Rijn. Veel activiteiten in de Romeinenweek concentreren zich langs de Limes en geven de oude grens nieuw elan.

Voor de feestelijke afsluiting van de Romeinenweek kan iedereen op 31 mei en 1 juni terecht op het Romeinenfestival op het Kops Plateau in Nijmegen. Waar eens duizenden Romeinse soldaten en ruiters gelegerd waren, is nu te ervaren hoe het er 2000 jaar geleden op deze plek aan toe ging. Het belooft een spektakel te worden met onder andere Romeinse kampementen, vernieuwende shows, een belevingsveld met workshops, kinderplein en een thematisch lezingenprogramma.

Het thema van het Romeinenfestival is ‘Proef de Oudheid’. Dit zien bezoekers terug in alle activiteiten en de vele culinaire demonstraties, workshops en op de markt.

Kijk voor het volledige activiteitenoverzicht en alle deelnemers op www.romeinenweek.nl en voor het slotweekend ook op
www.romeinenfestival.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×