De bom blijft nog tot maandag liggen waar hij ligt. In een kanaal bij het Valkenburgs Meer. Die locatie wordt 24 uur per dag bewaakt. (Foto: Armando van der Heide).

Vliegtuigbom maandag ontmanteld in Wassenaar

Aanstaande maandag wordt de vliegtuigbom die op vrijdag 9 mei bij baggerwerkzaamheden in de Oude Rijn in Leiden naar boven is gekomen, ontmanteld en vernietigd. De ontmanteling – dat is alleen het verwijderen van de ontsteking – start om 11.00 uur en zal ongeveer een uur duren. De ontmanteling en het onschadelijk maken van de bom wordt uitgevoerd door de Explosieven Ontruimingsdienst Defensie.

Audiofragment: Frederik Zevenbergen vroeg gisteren in de gemeenteraad om gedegen onderzoek naar bommen in de Leidse bodem. Dat komt er, beloofde burgemeester Lenferink.

De bom wordt in de jachthaven aan de Zijlwatering aan de zuidrand van voormalig Vliegkamp Valkenburg ontmanteld. Vervolgens verplaatst de EOD de bom naar het strand van Wassenaar. De bom zal daar worden ingegraven en rond 14.30 uur tot ontploffing worden gebracht.

In de directe omgeving van de ontmanteling staan geen woningen. Op grotere afstand (schadecirkel van 1320 meter) staan enkele honderden woningen, boerderijen, een hotel en twee woonwagencentra. Alle bewoners moeten tussen 10.30 en 12.15 uur binnen blijven of voor die tijd het gebied hebben verlaten. De bewoners van de twee woonwagencentra worden tijdelijk opgevangen door de gemeente Wassenaar.

Tussen 10.30 en 12.15 uur is de Provincialeweg N441 tussen Wassenaar en Katwijk afgesloten. In Wassenaar en Katwijk zullen ook wegen tijdelijk afgesloten zijn: in Katwijk gaat het om de Zonneveldslaan, in Valkenburg om de Zijlhoeklaan en een klein deel van de noordelijke woonwijken in Wassenaar en Maaldrift. Het luchtruim boven de risicocirkel van de demontageplaats zal tussen 11.00 en 12.15 uur gesloten zijn.

Via Twitter geven de Veiligheidsregio Hollands Midden @VRHM, de Gemeente Wassenaar @Gem_Wassenaar en de Gemeente Katwijk @gemeentekatwijk steeds updates over de ontmanteling.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×