De Leidse schrijfster Marlita van Belkom. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Leidse schrijfster presenteert boek voor werklozen

Een onopvallende entree aan de Sisalbaan in Leiderdorp. Twee trappen op en ineens sta ik voor de deur van AREA071. Een bedrijf dat flexplekken biedt aan starters. Deze maandagavond 19 mei 2014 wordt het boek ‘Overwin het labyrint van werk naar werk’ van Marlita van Belkom gepresenteerd. Onder de aanwezigen onder andere Martine Breedveld van het UWV Werkbedrijf.

Audiofragment: Schrijfster Marlita van Belkom over haar boek ‘Overwin het labyrint van werk naar werk’.

Het aantal werklozen is de afgelopen paar jaar flink gestegen. Nederland telt nu zo’n 918.000 mensen zonder baan. De meesten kennen wel iemand die zijn werk is kwijt geraakt. Volgens de schrijfster wordt er echter niet vaak stilgestaan bij de gevolgen die dat heeft voor de mensen zelf. Niet alleen financiĆ«le problemen, maar ook spanningen binnen de relatie en zorgen over de toekomst. Van Belkom wilde achterhalen wat werkloosheid doet met mensen.

“Ten eerste is de formulering belangrijk voor hen die werk zoeken. Het maakt nogal wat uit of je praat over een werkzoekende of over een werkloze,” aldus de schrijfster. “Ook wordt er minder aandacht besteed aan mensen die ‘gewoon’ hun baan verloren hebben dan aan iemand met een handicap of ziekte. Je bent veel meer op jezelf aangewezen tijdens zo’n lastige periode.” Van Belkom is ervaringdeskundige. Haar centrale boodschap aan mensen in deze situatie is: “Toon durf, openheid en positiviteit. En investeeer in jezelf, het is de moeite waard!”.

Het boek is gebaseerd op meerdere personen die deze fase doorliepen. De schrijfster heeft de ervaringen van kennissen en vrienden meegegeven aan hoofdpersonage Harry-Yet Ploeter. Naast het boek heeft ze het platform www.nieuwewerklozen.nl opgezet. Martine Breedveld van het UWV Werkbedrijf denkt het boek en de website in de dagelijkse praktijk te kunnen gebruiken: “Als handvat en ondersteuning voor werkzoekenden in de weg naar een nieuwe baan.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×