Maarten van den Honaard in gesprek met han Ruijgrok over het muziekfestival Peel Slowly & See dat komend weekeinde alweer de vierde editie beleeft. In de Qbus dit keer. (Tekst en foto's: Diana van den Driessche).

Pieterskerk-directeur Frieke Hurkmans studiogast bij Cultuur071

Sinds 2010 is Frieke Hurkmans directeur/bestuurder van de Pieterskerk en vandaag was ze studiogast bij Cultuur071. Haar doel is het bijna 900 jaar oude monument op de (internationale) kaart te krijgen. En dat doet ze – uiteraard samen met haar medewerkers – ook nog eens zonder subsidies en met ondersteuning van Vrienden van de Pieterskerk en de Businessclub Orde van St. Pieter.

Audiofragment: Luister hier de uitzending van Cultuur071 van deze morgen terug.

Ze vertelt over de laatste vondst (door huismeester Bram Siera): de trap die de verbinding vormt tussen de kerkmeesterkamer en de wijnkelder, over de vernieuwde entree aan de Kloksteeg, het Pieterskerkcafé en de Oude Kosterwoning die als luxe ‘short-stay’ is ingericht. In de museumwinkel zijn naast geschiedenisboekjes ook replica’s van ‘noodmunten’ die geslagen werden tijdens het Leids Beleg, te koop. Ook komen allerlei evenementen, televisieopnames en de Leidse Koorboeken voorbij. En helemaal aan het eind van de uitzending leest ze het allereerste gedicht voor dat op een Leidse muur geschilderd werd: ‘Mijn verzen’ van Marina Tsvetajeva
(hoek Kloksteeg/Nieuwsteeg).

Ook te gast is Maarten van den Hoonaard. Hij vertelt over alweer de vierde editie van het muziekfestival Peel Slowly And See. De organisatoren hebben de ambitie om bijzondere popmuziek toegankelijk te maken voor publiek, dat wel de tijd moet nemen om langzaam te luisteren’. Een van de speerpunten is lokaal talent onder de aandacht te brengen. Aanvangstijd op 6 juni is 19.30, het festival vindt plaats in de Qbus. Optredens onder meer van Kraak en Smaak, Celine Cairo, The Incredible Stacks, de Jongens en Wooden Saints. Kaartjes via VelvetMusic of www.muziekhuis.nl. 

Gisteravond vond voor de tweede keer de Leidse Olympus plaats, een van de parels in de Signatures Cultuurweken. Dat het geslaagd was, horen we terug in de reportage die Chris de Waard voor Cultuur071 maakte: fragmenten van interviews en optredens van Roos Jonker, Ilja Leonard Pfeijffer, Onno Blom, en Wende.

Tips van muziekkenner Peter Visser: Wouter Kiers vaart vandaag door Leiden om zijn nieuwste single aan de man te brengen, French Connection in de Twee Spieghels (om 16.00 uur) en vanavond de laatste Kroegentocht van de gebroeders de Nobel in Lazaru’s. Morgen Summerjazz met onder meer Jose James, Rokia Traoré. En er zijn dichters en er is theater, bijvoorbeeld van PS|theater. 

En dan nog een tip van ondergetekende: komende week op 3, 4 en 5 juni elke dag om 16.00 uur en om 20.00 uur De Hoop van Leiden van PS|theater in de Leidse Schouwburg.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×